Ужгородка

Новини Закарпаття

Нардепів закликають скасувати автоматичний перехід права власності на землю

Нотаріальна палата звернулась до парламенту з проханням скасувати закон про перехід права власності на земельну ділянку у разі купівлі об’єкта нерухомості

Нотаріальна палата України (НПУ) звернулася до народних депутатів з проханням скасувати рішення про прийняття законопроєкту №0850 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості)», яким було встановлено автоматичний перехід права оренди або власності на земельну ділянку у разі купівлі об’єкта нерухомості, що розташовано на ній. Закон було затверджено ВР в цілому 2 лютого 2021 року.

Як зазначено у зверненні, встановлений порядок:

  • порушує права фізичних та юридичних осіб;
  • суперечить Конституції України, положенням та принципам чинного законодавства, нормам міжнародного права;
  • створює умови для рейдерського захоплення земельних ділянок, ухилення від сплати податків та зменшення надходжень до держбюджету, зниження інвестиційної привабливості України.

Крім того, НПУ звернула увагу на те, що вказаний закон всупереч Земельному кодексу України не визначає статус земельної ділянки як окремого об’єкта права власності, а отже надає йому інший (похідний) правовий статус.

Згідно із нормами Земельного та Цивільного кодексів, перехід права власності на земельну ділянку можливий лише в спосіб, визначений законом, зокрема на підставі договорів, які підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню. Під час нотаріального посвідчення договорів про відчуження нерухомого майна нотаріус перевіряє низку фактів, законність та достовірність документів тощо.

Читайте: Рада врегулювала питання оренди землі при купівлі нерухомості

Запровадження так званого «автоматичного» переходу права власності означає, що всі ці перевірки не будуть здійснюватися. Тобто, в результаті такої угоди будуть порушені права третіх осіб, зокрема права кредиторів, орендарів, а також виникатимуть ситуації відчуження земельних ділянок без відома їх дійсних власників або співвласників.

Отже, «автоматичний» перехід права власності надає можливості для рейдерського захоплення земельних ділянок та створення схем виведення земельних ділянок з-під обтяжень. Це послабить захист приватної власності в Україні, що призведе до збільшення кредитних ставок та істотно погіршить інвестиційну привабливість нашої держави», – йдеться у зверненні Нотаріальної палати.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що УЗ остаточно скасувала доплату за подачу вагонів на малодіяльні станції.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору