Ужгородка

Новини Закарпаття

Свиня майбутнього: фахівці Данії покращують свинячу генетику на 25%

Технологія полягає в використанні метаболомних даних з метою відбору для розведення тварин з максимальною конверсією корму та кращими показниками якості м’яса

У Данії почався збір зразків для виведення свиней DanBred з покращеними характеристиками. На станції випробування кнурів Bøgildgård, щотижня збирають зразки крові у 50-60 свиней DanBred породи Дюрок. Про це повідомляє спеціалізований портал PigUA.

Об’єктом дослідження в рамках проекту є метаболіти (проміжні продукти метаболізму корми в організмі) в їх крові і дані про споживання корму. Метаболомні дані з додатковими відомостями про свиню допомагають підвищити точність селекції, зокрема покращити конверсію корму.

У 2021 року будуть проаналізовані зразки і розроблені математичні моделі. В рамках селекційної програми DanBred генетики данського науково-дослідного центру свинарства SEGES прагнуть покращити породу ще на 25% за рахунок метаболомної селекції.

У центрі уваги геномної селекції — ДНК і ступінь спорідненості свиней, а мета метаболомної селекції — зрозуміти, як конкретна племінна свиня «влаштована» на молекулярному рівні. Потім ці дані будуть використовуватися для відбору тварин для виведення потомства наступного покоління.

Читайте: Рішення для аграріїв: від інноваційних гербіцидів до цифрової платформи

Крім зразків крові, в проекті виконується збір даних про параметри якості м’яса свиней DanBred породи дюрок. Дослідники збирають дані про параметри якості м’яса, а саме: максимальний показник pH, колір, вміст внутрішньом’язового жиру і індекс фрагментації міофібрилярних волокон. Індекс фрагментації міофібрилярних волокон є показником руйнування білка і ніжності м’яса.

Концепція метаболомної селекції свиней полягає в використанні метаболомних даних з метою відбору для розведення тварин з максимальною конверсією корму та кращими показниками якості м’яса. В результаті проекту метаболомной селекції буде розроблений метод, який буде можна застосовувати в подальшому для поліпшення генетики свиней.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що тваринники застерігають від збільшення квоти на імпорт свинини з ЄС.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору