Ужгородка

Новини Закарпаття

Європейський Союз збільшує імпорт каноли з Канади та Австралії

Очікується, що загальний імпорт ріпака, включно з канолою з Канади та Австралії, на ринок ЄС-27 та Великої Британії у поточному маркетинговому році зросте на 1 млн тонн

Країни Європейського Союзу та Велика Британія збільшують імпорт каноли з Канади та Австралії. Остання постійно нарощує посівні площі під канадським ріпаком (канолою), починаючи з 2007 року. При цьому, за прогнозом Єврокомісії, в 2020/2021 маркетинговому році виробництво ріпаку в країнах ЄС-27 зменшиться в порівнянні з попереднім сезоном на 17% – з 6,2 млн тонн до 5,2 млн тонн.

У свою чергу, експерти Stratégie Grains збільшили оцінку загального імпорту ріпака на ринок ЄС-27 та Великої Британії до рекордних 6,7 млн тонн, в той час як попередня оцінка було на рівні 5,9 млн тонн. Головна причина зростання – саме нарощування закупівель каноли, внаслідок високої маржі переробки у Європейському Союзі.

Так, у грудні 2020 року Австралія збільшила експорт каноли на 13% у порівнянні з груднем 2019 року – до 264 тис тонн, відвантаживши майже весь цей обсяг до ЄС. А загалом протягом 2020 року Австралія наростила експорт каноли до 1,67 млн ​​тонн з яких 1,1 млн тонн відвантажено до Європи. У останньому звіті сільськогосподарського бюро ABARES експорт каноли з Австралії в 2020/2021 МР оцінюється у 2,7 млн ​​тонн, що на 71% більше рівня попереднього сезону.

Читайте: ДПС масово анулює аграріям ліцензії на зберігання пального

Канада за першу половину поточного маркетингового року збільшила експорт каноли на 35% у порівнянні з 2019/2021 роком – майже до 6,2 млн тонн.

При цьому Європейський Союз, окрім зменшення власного виробництва звичайного ріпака, зменшує і його імпорт – у тому числі і з України, де площі під культурою були скорочені, а врожай постраждав від минулорічної посухи.

Очікується, що збільшення поставок каноли найближчим часом знизить ціни на ріпак в Європі, особливо на тлі нарощування пропозицій сої з Південної Америки. Це посилить тиск на форвардні ціни на український ріпак, який ЄС активно замінює на канолу, навіть незважаючи на наявність ГМО.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що експорт зерна з України у поточному сезоні перевищив 30 млн т.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору