Ужгородка

Новини Закарпаття

Роман Лещенко: агросектор потребує інституційного регулювання

Три ключових напрями на найближчу перспективу це: земельна реформа, розвиток зрошення і меліорації та впровадження повноцінного агрострахування

Агросектор має стати основою економічного сталого розвитку країни і потребує інституційного регулювання. Про це під час публічного обговорення проекту Національної економічної стратегії-2030 з розвитку аграрного сектору заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Сьогодні є три ключові завдання: реалізація земельна реформа, початок національного проекту зрошення і меліорації і впровадження повноцінного інституту агрострахування.

«В час, коли стоїть питання відновлення ключової галузі, коли найбільш важлива стратегічна реформа за останні 30 років – земельна – немає інституційної основи для реалізації, коли йде процес втрати експортних ринків, коли агросектор немає комунікаційної платформи – необхідне якнайшвидше відновлення профільного відомства. Україну сьогодні «шукає весь світ», який хоче мати нормального стратегічного партнера, який на 10-річному або 20-річному циклі буде стабільним партнером по експорту продукції. Весь світ в очікуванні розуміння того, яка наша стратегія, хто ми і куди рухаємося», – наголосив міністр.

Читайте: Галицький виноробний рай Chateau Edem

За його словами, земельна реформа стала найбільш успішною і динамічною реформою в країні за останні 30 років і показала, що Україна здатна знайти компромісне рішення, досягти консенсусу і знайти формулу обережного, фахового, консервативного запуску обігу земель сільськогосподарського призначення. В найближчі тижні буде публічно відкрито геопортал відкритих даних, де зібрана вся інформація про ресурси країни, місцевим громадам передано більше 2 млн га земель.

Щодо впровадження національного проекту зі зрошення і меліорації, за словами Романа Лещенка, необхідна повноцінна робота Держводагентства.

«Нарешті за 30 років ми повинні запустити проект зі зрошення і відновити продуктивність Півдня України, де мільйони гектарів вже деградовані, де критично зношена інфраструктура, де за готівку продається вода», – підкреслив Роман Лещенко.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що Європейський Союз збільшує імпорт каноли з Канади та Австралії.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору