Ужгородка

Новини Закарпаття

Екстремальні морози в США спровокували подорожчання пшениці

Під загрозою загибелі опинилась чверть посівів озимої пшениці у Сполучених Штатах Америки

Екстремальні морози до -25 градусів, що накрили райони вирощування пшениці на Південних рівнинах США, призвели до спекулятивного стрибка котирувань, оскільки можуть пошкодити посіви, де шар снігу не перевищує 1-3 см. У східній частині регіону пройшли потужні снігопади, проте у Південній Дакоті, Небрасці та на заході Канзасу снігу мало або взагалі немає, що збільшує загрозу для посівів. Про це повідомляє Grain Trade.

Тому біржі в США розпочали тиждень стрімким зростанням на тлі занепокоєння щодо можливої загибелі частини посівів озимої пшениці внаслідок сильних морозів. За оцінками експертів Commodity Weather Group, загинути можуть 10% посівів м’якої та 15% твердої озимої пшениці.

Березневі пшеничні ф’ючерси в США склали:

  • озима SRW-пшениця в Чикаго – $ 239,10/т;
  • озима HRW-пшениця в Канзас-Сіті – $232,67/т;
  • яра HRS-пшениця в Міннеаполісі – $230,28/т.

Читайте: Iгор Петрашко: негативне сальдо у 2020 році скоротилось до $255,5 млн

На фоні ризику загибелі чверті посівів озимої пшениці в США паризька біржа вчора відреагувала різким зростанням. Котирування підтримав оголошений Алжиром тендер та прискорення експорту пшениці з ЄС, звідки за тиждень відвантажено 195 тис т, а загалом в сезоні – 16,24 млн тонн пшениці, що на 17% поступається торішнім темпам. Березневі ф’ючерси на борошномельну пшеницю на MATIF виросли на 4,75 євро/т – до 228,5 євро/т (або $277,48/т).

Спекулятивне зростання котирувань цього тижня підтримає ціни на пшеницю, проте фундаментальні чинники, такі як збільшення пропозицій, зокрема з Австралії, незабаром посилять тиск на ринок. Австралія майже завершила збирання врожаю пшениці, який державна агенція ABARES оцінює у рекордні 33,34 млн тонн, що перевищує грудневий прогноз у 31,17 млн тонн.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що світові ціни на зерно залишаться високими до початку 2023 року.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору