Ужгородка

Новини Закарпаття

До 2025 року в Україні збудують 35 нових картоплесховищ – УАВК

Переважна більшість нових картоплесховищ буде споруджена у малих та середніх господарствах. Найбільше потужностей зведуть у п’яти областях України

У ході реалізації державної програми з розвитку промислового картоплярства на 2021-2025 роки в Україні може бути побудовано 35 картоплесховищ загальною потужністю 158,6 тис т. Переважна більшість картоплесховищ буде побудована в малих і середніх фермерських господарствах, які займаються промисловим картоплярством на площах 20-50 га. Про це повідомили в Українській асоціації виробників картоплі (УАВК).

Зокрема, повідомляється, що співробітники міністерства з розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та УАВК акумулювали інформацію щодо планів картоплярських господарств із будівництва картоплесховищ на 5 років в разі отримання часткової компенсації будівництва. За інформацією асоціації, більшість не буде перевищувати 0,5-1 тис т потужностей зі зберігання.

«Середня вартість будівництва такого сховища становить 10-12 млн грн. Якщо рахувати, що кредит під подібне будівництво коштує 27% річних, то стає зрозуміло, чому дрібний і середній виробник промислової картоплі не може дозволити собі подібні видатки», –  наголошують в УАВК.

Читайте: Екстремальні морози в США спровокували подорожчання пшениці

Найбільше картоплесховищ у кількісному вимірі готові побудувати:

  • Львівська область – 8 сховищ (сумарною потужністю 38,2 тис т);
  • Чернігівська область – 6 сховищ (29 тис т);
  • Черкаська область – 4 сховища (41 тис т);
  • Житомирська область – 3 сховища (15 тис т);
  • Херсонська область – 2 сховища (17 тис т).

Також заявки на будівництво картоплесховищ надійшли від Волинської (3 одиниці по 1 тис т), Вінницької (1 сховище на 4 тис т), Луганської (2 сховища по 0,5 тис. т), Київської (1 сховище на 2 тис. т), Івано-Франківської (1 сховище в 2 черги по 1 тис т), Миколаївської (1 сховище на 1,2 тис т), Полтавської (1 сховище з п’ятьма чергами в 1 тис т), Рівненської (1 сховище на 3 тис т) і Чернівецької (1 сховище в 1 тис т) областей.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що Kernel отримав дозвіл придбати аграрні активи Віталія Хомутинніка.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору