Створено біосенсори для відстеження цукристості рослин

Це дає змогу вимірювати зміни рівня цукру в рослинах в режимі реального часу. У довгостроковій перспективі датчики можуть бути впроваджені для управління вирощуванням нових видів рослин

Дослідники з Лінчепінгского університету у Швеції розробили біосенсори, що дозволяють в реальному часі відстежувати рівень цукру в тканинах рослин. Отримана інформація від датчиків дозволить адаптувати сільгоспвиробництво до зміни клімату. Про це повідомляє сайт університету.

Група дослідників розробила датчики визначення рівня цукру на основі органічних електрохімічних транзисторів, які можна імплантувати в рослини. Вони дозволяють контролювати рівень цукру в рослинах в режимі реального часу, безперервно – впродовж двох днів.

Додатково пристрій передає інформацію про зростання і метаболізм. Рослини використовують цукор для отримання енергії, і він також є важливою сигнальною речовиною, яке впливає на розвиток рослини і її реакцію на зміни в навколишньому середовищі.

Читайте: Світові ціни на мінеральні добрива досягли багаторічних максимумів

На даний час нові датчики застосовуються для фундаментальних досліджень в області рослинництва, але в майбутньому їх можна буде використовувати в сільському господарстві для оптимізації умов зростання або, наприклад, для контролю якості продукту. У довгостроковій перспективі датчики також можуть бути впроваджені для управління вирощуванням нових видів рослин.

Механізми, за допомогою яких регулюється метаболізм рослин і яким чином зміна рівня цукру впливає на зростання, до сих пір невідомі. У попередніх експериментах використовувалися методи, засновані на вивченні частин рослини. У перспективі дослідження будуть зосереджені на вимірюванні рівня цукру і зміні даного показника в рослинах, коли вони знаходяться в стані стресу.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що до 2025 року в Україні збудують 35 нових картоплесховищ – УАВК.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *