Ужгородка

Новини Закарпаття

ВР прийняла закон про Фонд часткового гарантування кредитів для фермерів

Фонд часткового гарантування кредитів є спеціалізованою небанківською фінансовою установою, частка держави в статутному капіталі складе не менше 51%

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт №3205-2 «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві». За відповідне рішення віддали голоси 295 народних депутатів.

Як зазначив у виступі під час пленарного засідання 18 лютого голова аграрного комітету парламенту Микола Сольський, фонд часткового гарантування кредитів є спеціалізованою небанківською фінансовою установою, частка держави в статутному капіталі складе не менше 51%.

«В законопроєкті прописані критерії профілю позичальників, які можуть скористатися послугами фонду. Визначальне, що це дрібні фермери, які обробляють до 500 гектарів. Забезпечення виконання кредитних зобов’язань гарантіями фонду дозволить кредиторам збалансувати свою оцінку кредитного ризику і покращити доступ дрібним і середнім виробникам до банківського кредитування», – наголосив він.

Міністр аграрної політки та продовольства України Роман Лещенко на своїй сторінці Facebook детально пояснив механізм дії нового Фонду.

Зокрема, передбачене наступне:

  • покращення доступу до банківського фінансування малих та середніх фермерів;
  • підтримка сільгосптоваровиробників, які обробляють до 500 га;
  • мінімізація ризиків для фермерів у разі можливого неповернення кредитів.

Створення Фонду зі статутним капіталом в 3 млрд грн (держава і міжнародні фінансові інституції порівну) дозволить профінансувати кредити на загальну суму 24 млрд грн.

Читайте: Роман Лещенко: агросектор потребує інституційного регулювання

Для забезпечення прозорості та підвищення ефективності діяльності Фонду діятимуть запобіжники:

  • Фонд надає гарантії в обсязі до 50% непогашеної суми основного боргу;
  • Фонд надає гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років.

Крім того, міністр наголосив, що кредитний леверидж 1:4, тобто  кожна виділена державою гривня перетвориться на 8 грн для аграріїв.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що лише 35% землевласників готові продати свій пай після відкриття ринку.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору