Ужгородка

Новини Закарпаття

Світ знаходиться лише на початку тривалого циклу високих цін на зерно

Через порушення світових логістичних ланцюжків внаслідок COVID-19 та посилений попит з боку Китаю, ціни на агропродукцію зростають вісім місяців поспіль

Дедалі більше аналітиків вважають, що ми знаходимося на початку глобального суперциклу цін сільськогосподарських продуктів та іншої сировини. Під цим мається на увазі тривалий бум попиту, який підтримує зростання цін. Про це повідомляє німецький агроаналітик доктор Олаф Зінке у своїй статті на Аgrarheute.

У січні світові ціни на сільськогосподарську продукцію зросли восьмий місяць поспіль – до найвищого рівня з липня 2014 року. Одним з тригерів цінового ралі є коронавірусна пандемія. Вона стимулювала закупівлі «про запас» приватними споживачами і цілими країнами, а також призвела до численних торгових обмежень і стрімкої інфляції продовольства в багатьох важливих для світового ринку країнах, таких як Китай, Росія і Аргентина.

Приклад – наслідки африканської чуми свиней (АЧС) для Китаю і світової торгівлі сільськогосподарською продукцією. З одного боку, китайці закуповують на світовому ринку величезна кількість свинини і молочних продуктів, а з іншого – імпортують велику кількість продуктів харчування і фуражного зерна.

У будь-якому разі зерна на внутрішньому ринку Китаю дуже мало, а ціни на нього навіть вищі, аніж на світовому ринку – те ж саме і зі свининою. Китай став вирішальним тригером останнього буму цін на сільськогосподарську продукцію у 2011-2014 роках, і тільки ослаблення китайського попиту в поєднанні зі зростаючим виробництвом у самому Китаї призвело до стабілізації.

Читайте: Фермери США у 2021 році збільшать площі посівів сої та кукурудзи

Тепер цей сценарій може повторитися, посилений наслідками коронавірусної пандемії. Дедалі більше аналітиків, таких як Бретт Стюарт, президент Global Agri Trends, вважають, що, можливо, ми знаходимося на початку тривалого буму попиту на сільськогосподарські продукти, який підтримує ціни і дозволяє їм рости.

Так, Бретт Стюарт вважає, що «ми перебуваємо на початку нового аграрного суперциклу. Ціни на кукурудзу, пшеницю і сою зростають. У нас зараз неймовірний попит на кукурудзу в Китаї, який також є рушійною силою світових ринків яловичини, свинини, птиці, кукурудзи та сої. У нас буде рік, коли всі основні товарні ринки будуть обслуговувати одну країну. Це, звичайно, створить деяку невизначеність для ринків і збільшить волатильність цін. Але з поступовим відновленням після COVID-19 ми побачимо глобальний бум на світових товарних ринках. Це факт, що ралі на ринках енергоносіїв та інших сировинних товарів вже почалося. Ціни на сиру нафту зросли на 70 відсотків, а також різко подорожчав природний газ».

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що ціни на соняшник протягом минулого тижня зросли на 900 грн/т.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору