Ужгородка

Новини Закарпаття

Світ на голці. Які успіхи у лідерів з вакцинації від коронавірусу та чи потрібно щепитися все життя?

Поки в Україні тільки готуються до початку вакцинації від COVID-19, деякі країни охопили програмою істотну частину населення. Про те, які препарати вітчизняне Міністерство охорони здоров’я планує вводити українцям Nash.Live вже писав. Розбираємося, які препарати зараз використовують в країнах-лідерах з вакцинації, чи є ефект від щеплень та чи означає широке охоплення ними повну перемогу над коронавірусом?

Зміст

  • 1Чемпіони з вакцинації
  • 2Які вакцини використовують країни-лідери?
  • 3Чи є успіхи?
  • 4Чи зупинить вакцинація Covid-19?

Чемпіони з вакцинації

Щоденна доза вакцин. Ізраїль, Сербія, Чилі, ОАЕ і Велика Британія найактивніше вводили разову дозу. Цей показник рахують за сім днів на 100 осіб населення.

Дані Our World in Data Оксфордського університету

Загальна кількість введених доз. У першій п’ятірці країн за цим параметром вже зміни. Разом з Ізраїлем, ОАЕ та Велика Британія, в лідерах за кількістю введених доз на 100 осіб населення – США і Бахрейн.

Дані Our World in Data Оксфордського університету

Відсоток вакцинованих. П’ятірка країн, яка охопила найбільший відсоток свого населення двома дозами, запропонованими протоколом вакцинації, знову коригується: Ізраїль, США, Данія, Румунія, Сербія.

Дані Our World in Data Оксфордського університету

За всіма показниками і залізно в лідерах з вакцинації Ізраїль. За більшістю параметрів також США, ОАЕ, Велика Британія, Сербія. З огляду на те, що охоплення найбільшої частки населення вакцинами – мета програми, цей параметр найголовніший.

Які вакцини використовують країни-лідери?

У США планується вакцинація препаратами чотирьох виробників, але поки що щеплення вводять тільки від двох Pfizer/BioNtech та Moderna. Sinоvac та Oxford/AstraZeneca, як повідомляють у Our World in Data, ще не вводили.

Точну розбивку за кількістю введених доз залежно від виробника надають не всі країни. В ході вакцинації укладаються договори з новими постачальниками, коригуються обсяги та постачання.

В Ізраїлі стартували з Pfizer/BioNtech. У Данії зареєстровані Pfizer/BioNtech, Moderna і AstraZeneca. Той же список актуальний і для Великої Британії.

У Сербії включили всі географічні напрямки, і представники влади отримали перші дози вакцин від різних виробників: прем’єр-міністр – Pfizer, міністр внутрішніх справ – російську Sputnik V, міністр охорони здоров’я – китайську Sinopharm.

Та ж китайська вакцина використовується в ОАЕ, а також є і Pfizer, але в менших обсягах.

А В ЦЕЙ ЧАС

Україна – біла пляма на мапі вакцинації від ковіду. Але не єдина. Станом на 22 лютого жодної дози вакцини ще не отримали в більшості африканських країн, деяких країнах Азії, Центральної та Південної Америки. Також на мапі немає даних про дві заможні держави – Австралію та Нову Зеландію.

Кількість доз на 100 осіб станом на 22 лютого

Дані Our World in Data Оксфордського університету

Офіційно програма вакцинації стартувала в Австралії тільки 21 лютого, в Новій Зеландії 19 лютого. Пояснення затяжного старту просте: тривала процедура реєстрації препаратів і відносно низька захворюваність, яка не передбачала екстрених дозволів. Перші вакцини країни отримують від Pfizer/BioNtech.

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон з самого початку говорив про безпеку як про пріоритет і в якості реклами прищепився одним з перших. До речі, в Австралії напередодні старту кампанії пройшли протести проти щеплень. Щоправда нечисленні.

Чи є успіхи?

Кількість нових випадків в чотирьох з шести країн-чемпіонів з початку року знижується. Такої динаміки нема в ОАЕ, і вона не помітна в Сербії. Але показник в цій країні зашкалював в грудні та зараз, в порівнянні з початком зими, зниження майже в тричі.

Кількість нових випадків

Дані Our World in Data Оксфордського університету

Щотижневі дані про госпіталізацію подають не всі країни. У двох з шести – США і Великої Британії – госпіталізації з початку року йдуть вниз.

Щотижневі госпіталізації

Дані Our World in Data Оксфордського університету

Але обидва показники – нові випадки та госпіталізації – не дозволяють давати остаточну оцінку. Політика тестування і підходи до госпіталізації у країн різні. Про успіхи вакцинації однозначно відзвітували поки що в Ізраїлі та Великій Британії. В інших країнах з висновками не поспішають.

Ізраїль. У міністерстві охорони здоров’я повідомили, що серед людей, які отримали обидві дози вакцини, частота інфікування скоротилася на 95,8%, ефективність у запобіганні госпіталізації та смерті – 98,9%. План програми з вакцинації – ввести обидві дози 60% населення до кінця березня цього року.

Велика Британія. 22 лютого там дали два дослідження. Перше проведено в Шотландії: Pfizer/BioNTech знизила кількість госпіталізацій на 85% через чотири тижні після першої дози, а вакцина Oxford/AstraZeneca скоротила кількість госпіталізацій на 94%. Друге в Англії: Pfizer знижує ризик зараження COVID-19 на 70% після однієї дози, а після другої – до 85%. Вакцинація в країні стартувала 8 грудня 2020 г. Наприкінці липня все доросле населення планують охопити першою дозою вакцини.

Обидві країни готуються до пом’якшення жорстких, в порівнянні з Україною, обмежень. У Великій Британії школярів повертають до навчання, з 8 березня дозволять збиратися невеликими групами на відкритому повітрі. Але вільне відвідування близьких раніше травня британцям не світить, а походи в паби будуть під забороною до квітня.

В Ізраїлі, з обмеженнями за кількістю відвідувачів, днями відкрили торгові центри та магазини з виходом на вулицю, відкрилися більшість шкіл, які сиділи на дистанційці більше двох місяців.

Чи зупинить вакцинація Covid-19?

Якщо коротко відповідати на це питання, то на припинення пандемії вона дозволяє розраховувати. Якщо, звичайно, коронавірус не обдурить вакцину і не подолає вироблений після інфекції імунітет. Оскільки він не вивчений до кінця, це не можна виключати.

Але є висока ймовірність, що справдиться ще минулорічний прогноз: ковід стане повторюваним захворюванням, таким як грип. Це означає, що, так само, як і від грипу, вакцинація буде щорічною. Поки що вголос цього не говорять, але в цьому випадку навряд чи вона залишиться безкоштовною.

“Covid-19 може стати сезонно повторюваним захворюванням, таким як грип, який може забезпечити основу для отримання довгострокового імунітету”, – повідомили у французькому товаристві інфекційних хвороб Spilf (Société de patologie influenctieuse de langue française).

Вакцинація тільки почалася, здатність тривалий час зберігати імунітет ще не вивчена, так само, як і розвиток вірусу після неї.

“Може, буде потрібно розглянути можливість повторної вакцинації модифікованими вакцинами, які йдуть за розвитком вірусу”, – заявив доктор Ален Фішер, офіційний координатор кампанії вакцинації у Франції.

Та ж теза прозвучала і від гендиректора Johnson & Johnson Алекса Горскі, який вказав на велику кількість мутацій ковіду. На щорічну вакцинацію і модернізацію вакцини налаштовуються і у Великій Британії. Надим Захаві, керівник кампанії з вакцинації, попередив, що вакцина буде коригуватися щороку для боротьби з новими штамами так само, як і в випадку з грипом.

У виданні Nature опитали 119 імунологів, інфекціоністів та вірусологів, які так чи інакше працюють з коронавірусом у 23 країнах. 90% з них вважають, що він стане епідемічним, тобто роками буде циркулювати в різних регіонах світу.

У ВООЗ заявили, що виробники вакцин повинні адаптуватися до еволюції коронавірусу. Захаві під час одного зі своїх виступів говорив, що для цього потрібно 30-40 днів. У BioNTech робили прогнози про шість тижнів.

Однак питання не тільки в темпах, але і в обсягах виробництва. Поки що офіційно завершили всі стадії клінічних випробувань тільки декілька виробників. Ще кілька беруть участь в кампанії, хоча препарати на третій фазі. Якщо вакцинація стане щорічною, розраховувати потрібно і на виробників, які ще в середині шляху.

За даними американського дослідницького Інституту Мілкена, в розробці зараз 248 вакцин і 56 проходять клінічні випробування. За даними The New York Times: чотири вже забраковані, чотири схвалені, шість дозволені. На першому етапі клінічних випробувань 37 препаратів, на другому – 28, на третьому – 20, з них 70 препаратів випробовують на людях (це передбачено на декількох етапах).

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору