Ужгородка

Новини Закарпаття

Михайло Соколов: Україна має ввести квоти на імпорт молокопродукції

У 2020 році Україна вперше за свою історію стала нетто-імпортером молочної продукції. Квоти на імпорт необхідні для порятунку галузі

Україна має ввести квоти на імпорт молочної продукції, аби врятувати молочну галузь від краху. По це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Михайло Соколов.

«У  2020 році Україна вперше за свою історію стала нетто-імпортером молочної продукції. Імпорт переважив експорт удвічі. Причина –  у прихованому субсидуванні експорту молочних продуктів в Україну низкою європейських країн. Така ситуація веде до стрімкого скорочення поголів’я худоби в Україні та закриття переробних підприємств. Це при тому, що ще у 2018 році Україна була лідером в ЄС по експорту казеїну, масла, сухого знежиреного молока», – наголосив він.

Наразі ВАР пропонує мінекономіки розглянути заяви переробників молока про проведення спеціального захисного розслідування та введення квот на імпорт молочної продукції в Україну. Якщо проводити аналогії з ринком добрив, то, наприклад, міністерство економіки рекомендувало ввести квоти в ситуації, коли мало місце лише тимчасове падіння обсягів внутрішнього виробництва у період з 2016 року по перше півріччя 2019 року і складало лише 5%. Після чого почався різкий ріст обсягів виробництва, який склав десятки і навіть сотні відсотків та значно перевершив падіння.

Читайте: Як господарству підвищити прибутковість вирощування соняшника на 12%

Крім того, ще до початку розслідування, був введений цілий ряд захисних заходів — від антидемпінгових мит, до повної заборони на імпорт добрив, вироблених у РФ, що призвело до подальшого зростання внутрішнього виробництва.

«У випадку з ринком молочних продуктів ми маємо різке і тривале зростання імпорту, відсутність будь-яких захисних заходів. Також ціни внутрішнього ринку знаходяться на рівні світових. Іншими словами, немає жодної причини, котра б дозволила говорити про недоцільність введення захисних заходів або їх невідповідність національним інтересам. А ось причини для прийняття такого рішення очевидні і незаперечні», – зазначив Михайло Соколов.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що Україна планує збільшити обсяги промислового картоплярства.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору