Ужгородка

Новини Закарпаття

Ціни на ріпак на європейському ринку перевищили рекордні $600/т

Збільшення цін на ріпак до рекордного максимуму відбувається на тлі триваючого подорожчання всі продуктів олійної групи на світовому ринку

Слідом за стрімким зростанням світових цін на сою та соняшник, травневі ф’ючерси ріпаку на біржах  Європи також сягнули рекордних максимумів, тоді як котирування нового врожаю поки що залишаються нижчими. Про це повідомляє Grain Trade.

За останні 2,5 місяці ціни на олійні культури виросли на 20-35% внаслідок попиту з боку Китаю та проблем з експортом у Південній Америці, викликаних спочатку страйком в Аргентині, а потім затримкою збирання врожаю в Бразилії.

Так, травневі ф’ючерси на ріпак на паризькій MATIF протягом цього періоду виросли на 25% – з 400 євро/т до 502,5 євро/т (або $605/т), тоді як соняшник в Україні подорожчав на 35% – з 18000 грн/т до 25000 грн/т (або $750/т).

Стрімке зростання цін призводить до стримування продажів виробниками на всіх континентах. Водночас переробники збільшують обсяги переробки, щоб реалізувати якнайбільше продукції за високими цінами, що найближчим часом призведе до незначного дефіциту пропозицій на світовому ринку.

Читайте: Як господарству підвищити прибутковість вирощування соняшника на 12%

Аналітики очікують, що внаслідок високих цін на олійні культури, аграрії значно збільшать площі сівби сої в США, каноли в Канаді та соняшника в Україні й Росії. Наприкінці цього сезону виросте також і обсяг пропозицій старого врожаю, особливо сої з Південної Америки, де затримується збирання. Під тиском перелічених чинників вже у травні ціни можуть суттєво знизитися.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що Україна експортувала до Німеччини більше 540 тис т насіння ріпаку.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору