Ужгородка

Новини Закарпаття

Вчені знайшли спосіб вирощувати справжні діабетичні фрукти

За допомогою генних технологій можна регулювати вміст цукру в плодах під час їх вирощування для потреб людей, що страждають на цукровий діабет

Опубліковано результати дослідження, в межах якого вивчався розподіл цукру в рослинах. Робота проводилася в Newcastle University під керівництвом професора Юн-Лін Руана за участю колег з Університету A & F. Про це повідомляє FreshFruitPortal.

За словами Руана, під час дослідження були виявлені фактори, що визначають кількість цукру, яка зберігається в вакуолі рослинної клітини. Така інформація дозволяє не тільки поліпшити зростання рослин, а й регулювати рівень цукру в них за допомогою генних технологій.

Таким чином, фермери, які вирощують фрукти, зможуть збільшувати або зменшувати концентрацію цукру в культурах, підвищувати їх якість і врожайність. Отримані дані відкривають можливості з виробництва фруктів зі зниженим вмістом цукру, але не менш солодкі, ніж звичайні плоди. Це стане чудовим рішенням для діабетиків, які обмежені у споживання ряду фруктів.

Цукор в рослинах надходить в цитоплазму у вигляді густого розчину, який заповнює кожну клітину. Його залишки направляються в «центр зберігання» – вакуоль. Метою дослідження було визначення шляху, по якому цукор потрапляє в вакуоль з цитоплазми. Вчені давно задавалися таким питанням, намагаючись визначити, чому солодкість характерна для плодів, але не для листя фруктових дерев або чагарників.

Читайте: Правда, що шокує: модифіковані гени знайшли у дикоростучих рослинах

На прикладі яблук і томатів група професора Руана виявила спільну роботу двох різних типів транспортерів цукру при переміщенні його в вакуоль у великій кількості. Транспортер ERDL6 при надходженні глюкози в цитоплазму активує роботу основного гена припливу цукру, тому його концентрація в клітинах рослин помітно зростає. Результати дослідження важливі для розуміння молекулярного транспорту цукру в рослинних клітинах і, відповідно, контролю таких процесів. Втім, коли буде розпочато комерційне використання винаходу, не повідомляється.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у кукурудзяному поясі США ерозією вражено понад 40 млн га ґрунтів.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору