Ужгородка

Новини Закарпаття

Як знизити хімічне навантаження на ґрунт при внесенні пестицидів

Додавання простого полімеру до добрив або пестицидів може значно знизити сільськогосподарське забруднення, що є актуальним при впровадженні норм Green Deal

Додавання простого полімеру до добрив або пестицидів може значно знизити сільськогосподарське забруднення. Це засвідчило нове дослідження вчених з Університету Британської Колумбії, яке було оприлюднене в журналі Physics of Fluids. Дослідження було проведено спільно з Active AgriScience, яка цієї весни протестує технологію на польових культурах.

Коли агрохімікати розпорошуються на посіви, велика їх кількість зазвичай потрапляє в навколишнє середовище через розбризкування або скочування крапель з рослин. Дослідження показало, що цю кількість можна скоротити як мінімум удвічі, змішавши добрива та пестициди з невеликою кількістю поліетиленоксиду, звичайної полімерної добавки, яка покращує здатність агрохімічних розчинів прилипати до поверхні рослин.

Для проведення дослідження науковці побудували лабораторне обладнання, яке дозволяє розпилювати рідини на поверхні через справжні сільськогосподарські форсунки. Пристрій також дозволяє користувачам точно виміряти, скільки рідини залишається на поверхні після її розпилення при промисловому тиску і швидкості осадження в лабораторних умовах.

Читайте: Ринок азотних добрив в Україні у 2021 році може зрости на 400 тис т

Команда виявила, що поєднання розчину добрива з мінімальною кількістю поліетиленоксиду істотно підвищує клейкість агрохімікату. Поліетиленоксид є  екологічно безпечним полімером і широко використовується в косметиці та біомедицині,.

Фактично, добавка майже виключала розбризкування, відскакування або скочування крапель при їх контакті з поверхнею рослин, зменшуючи відсоток препарату, який потрапив в навколишнє середовище у 6 разів – з 30% до 5%.

«Використовуючи цей пристрій, дослідники можуть точно виміряти, наскільки ефективні різні добавки для поліпшення утримування. Нові склади агрохімікатів, які включають ці добавки, можуть дозволити більш ефективне обприскування сільськогосподарських культур, скорочуючи як забруднення навколишнього середовища, викликане агрохімікатами, так і кількість хімікатів, які необхідно використовувати», – стверджується в дослідженні.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що на Рівненщині розпочав роботу новий мультимодальний термінал.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору