Ужгородка

Новини Закарпаття

Підвищення пенсійного віку, нові медгарантії та податкові декларації: чого чекати в квітні-2021

Яких змін щодо тарифів на газ варто чекати в квітні, як відбувається перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, хто зобов’язаний подати податкову декларацію до кінця місяця?

Зміст

  • 1Тарифи на газ
  • 2Медичні гарантії
  • 3Вимоги до банків
  • 4Пенсії працюючим пенсіонерам
  • 5Валютні позичальники
  • 6Перевірки підприємств
  • 7Податкові декларації

Тарифи на газ

1 квітня спливає термін дії регульованої ціни на газ для побутових споживачів. Постачальники вже не зобов’язані тримати її на рівні не вище 6,99 грн за куб з ПДВ. Однак цей поріг в квітні перевищать не всі, а лише 17 постачальників. 16 постачальників ставлять ціну нижче 6,99 грн та 33 компанії тримають її на цій позначці.

Дані “Газправда”

Принципові зміни можуть відбутися 1 травня 2021 року і про них ми повинні будемо дізнатися до кінця квітня. В уряді готуються розробити вимоги до постачальників про введення обов’язкових річних цін на газ для побутових споживачів. У НКРЕКП вже підготували проект постанови зі змінами до Правил постачань газу.

За планами, які пропонують в НКРЕКП зараз:

  • у кожного постачальника має бути базова річна пропозиція;
  • термін її дії з 1 травня по 30 квітня наступного року;
  • термін дії для конкретного споживача не залежить від початку постачань, але триває до 30 квітня;
  • постачальник зможе змінювати умови будь-яких інших своїх комерційних пропозицій, крім базової;
  • оприлюднити ціну на рік потрібно до 25 квітня.

“З 1 травня 2021р. постачання природного газу побутовим споживачам здійснюються на умовах базової річної пропозиції. Зміна побутовим споживачем умов постачань на іншу комерційну пропозицію постачальника здійснюється в порядку, визначеному цими Правилами”, – прописали в проекті.

Якщо положення не змінять, це означає, що з травня населення автоматично перекинуть на річні базові тарифи.

Що ж стосується газу для теплокомуненерго, то з 1 травня 2021 р. припиняється дія режиму спеціальних зобов’язань “Нафтогазу” щодо постачань. На березень в НАК встановили ціну для ТКЕ на рівні 7 535 грн за тисячу кубів (з ПДВ). У лютому вона становила 8209 грн.

До речі

З 1 квітня тарифи для населення не зміняться – вони як і раніше складуть 1,68 грн/кВт.

Медичні гарантії

1 квітня набере чинності Програма медичних гарантій-2021. Її бюджет на цей рік складе 123,4 млрд грн і вона охоплює 35 пакетів медичної допомоги. Серед них є три нових: в онкогематології, мобільній психіатричній допомозі, вакцинації проти COVID-19. Також п’ять пакетів виділили з уже існуючих. Це стоматологічний, вагітність в амбулаторних умовах, перитонеальний діаліз, супровід хворих на туберкульоз на первинці, реакція на інфекційні захворювання.

Зростуть тарифи на надання деяких видів допомоги, зокрема:

  • онкосрінінги;
  • пологи і допомога новонародженим. Ведення вагітності – 720 грн на місяць, пологи – 10 382 грн, допомога новонародженим вагою до 1,5 кг – 113 725 грн, допомога новонародженим вагою понад 1,5 кг – 25 115 грн;
  • лікування туберкульозу – 40 302 грн на рік.

Вимоги до банків

З 1 квітня українські банки повинні відповідати більш високим вимогами і вийти на 80% коефіцієнту ліквідності NSFR.

NSFR (англ. Net Stable Funding Ratio) – один з коефіцієнтів Базельського комітету з банківського нагляду і відповідність українських банків 100% коефіцієнта – це ще один крок в гармонізації з банківським законодавством Євросоюзу.

Коефіцієнт NSFR – це співвідношення двох показників: наявного стабільного фінансування (регулятивний капітал і зобов’язання) та необхідного стабільного фінансування (активи і позабалансові зобов’язання, ліквідність яких характеризується через відповідні коефіцієнт НБУ).

Нацбанк погодив застосування коефіцієнта наприкінці 2019 р. З перехідним періодом банки повинні прийти у відповідність цьому нормативу. Спочатку передбачалося, що співвідношення наявного і необхідного стабільного фінансування має скласти 80% з 1 січня 2021 р. Але вимогу відстрочили до початку квітня. На коефіцієнт NSFR 90% банки в Україні повинні вийти з 1 жовтня 2021 року, а на 100% – з 1 квітня 2022 р.

Пенсії працюючим пенсіонерам

У квітні автоматичний перерахунок пенсії проводять тим працюючим пенсіонерам, яким призначали або перераховували в останній раз пенсію не менше, ніж 24 місяці тому. Тим, хто станом на березень отримав додатково мінімум два роки страхового стажу.

Працюючим пенсіонерам пенсію не індексують, а перераховують, з урахуванням збільшення їх страхового стажу. Тобто поправку на зростання середньої зарплати і споживчих цін не роблять.

Суть перерахунку виплати – в підвищенні одного або двох показників в загальній формулі. У ній є середній показник зарплати в Україні, який враховували при нарахуванні пенсії, помножений на коефіцієнт зарплати (індивідуальний для кожного: співвідношення одержуваної зарплати і середньої, з якої сплачувалися внески) і коефіцієнт страхового стажу.

Завжди автоматично переглядають останній показник: збільшується він – зростає розмір пенсії. Але оскільки зміна несуттєва, підвищення пенсії працюючим пенсіонерам значним не буде.

Величина оцінки одного року страхового стажу – 1%. Так 35 років страхового стажу дадуть коефіцієнт 0,35 у загальній формулі, а плюс 24 місяці або два роки до них дадуть коефіцієнт 0,37.

Пенсійне законодавство передбачає, що перерахунок повинен проходити на максимально вигідних для людини умовах. При перерахунку, коли це вигідно пенсіонеру та за його бажання, можуть враховувати і нову платню, якщо вона дозволяє збільшити розмір пенсії.

Автоматичний перерахунок не стосується тих працюючих пенсіонерів, яким призначили виплату до досягнення ними пенсійного віку – 60 років. Тобто в тому випадку, якщо вони вийшли на заслужений відпочинок раніше, за вислугою років. Перерахунок їм не проводитимуть доти, поки вони не досягнуть шістдесятиріччя.

Важливо

Пенсійний вік 60 років – тепер для всіх

З 2011 р. відбувається поступове підвищення пенсійного віку для жінок. У 2020 році вийти на пенсію в 59,5 років могли тільки ті жінки, які народилися до 31 березня 1961 р. Тобто минулий рік був останнім перехідним. З 1 квітня 2021 р. підвищення пенсійного віку до 60 років вже закріплюється остаточно. У цьому віці виходити на пенсії будуть жінки, які народилися після 1 квітня 1961 р.

Валютні позичальники

З 21 квітня кредитори на підставі рішення суду матимуть право забирати житло, на яке бралися кредити, навіть якщо для сім’ї воно єдине. Тобто закінчиться мораторій на виселення з квартир боржників за валютними кредитами.

В основному йдеться про валютні борги, що взято до світової кризи 2008-2010 рр. Мораторій на стягнення житла ввели в 2014 р. Під захистом виявилося єдине житло, реєструватися в якому було заборонено умовами кредитного договору і з обмеженням щодо площі (до 140 кв. м для квартири і до 250 кв. м для будинку). Термін його був обмежений, але не датою, а прийняттям закону, який врегулював би компромісний варіант погашення валютного боргу з урахуванням курсової різниці.

У жовтні 2019 р. введений в дію Кодекс про банкрутство, частина якого присвячена банкрутству фізосіб. У ньому прописали можливий варіант реструктуризації валютного боргу в обхід процедури банкрутства. Про умови Nash.Live вже писав.

Разом з введенням всього Кодексу мораторій продовжили спочатку до жовтня 2020 р., а потім до 21 квітня 2021 р. Переносити його в парламенті не збираються, але переглядають умови реструктуризації валютних боргів. Напередодні карантину на позачерговому засіданні нардепи погодили в першому читанні два законопроекти:

№4475 – про особливу процедуру реструктуризації всіх споживчих кредитів в інвалюті та іпотечних. По-перше, вона повинна бути обов’язковою. По-друге, виключно на підставі закону, а не договору. По-третє, зі зміною ставки по кредиту до реструктуризації: половина індексу ставок по депозитах для фізосіб на рік у відповідній валюті, а якщо йдеться про договори до появи індексу, тобто до 2011 року, половина облікової ставки Нацбанку. По-четверте, з трирічним мораторієм на відчуження житла після угоди про реструктуризацію.

№4398. У законопроекті пропонують попереджати боржника про продаж його кредиту і надання йому можливості викупити борг за оціночною вартістю майна. Але це зобов’язання лише ФГВФО, тобто при ліквідації банку. Боржнику, якщо він доведе недостатність доходів, пропонують надати можливість мінімальних щомісячних платежів при реструктуризації.

Перевірки підприємств

27 квітня набирають чинності поправки в законодавство про працю та зайнятість населення (законопроект №0958). Вони стосуються норм нагляду за роботодавцями. Новими положеннями органи місцевого самоврядування позбавили контрольних функцій у сфері праці та зайнятості, заборонили застосовувати санкції до порушників – роботодавців, але надали можливість ініціювати позапланові перевірки.

Податкові декларації

30 квітня – останній день їх подачі громадянами України. Заповнювати декларацію і сплачувати податок на доходи фізосіб (18%) – обов’язок в тих випадках, коли дохід отриманий, зокрема:

  • від підприємницької та незалежної професійної діяльності;
  • від особи, яка не є податковим агентом;
  • з іноземних джерел;
  • від операцій з інвестактивами, здачі в оренду нерухомості, якщо орендар – фізособа;
  • в результаті успадкування або отримання в дарунок від особи, яка не відноситься до першого та другого ступеня споріднення.

Важливо

1 квітня на Львівщині почнуть роботу пункти Системи авіабезпеки (вертольоти і літаки) в складі поліцейських і медиків.

1 квітня розпочнуть роботу призовні комісії: стартує черговий військовий призов, який триватиме три місяці.

6 квітня оновляться екзаменаційні завдання для складання теоретичних тестів на отримання водійських посвідчень в сервісних центрах МВС.

10 квітня відбудеться пробне зовнішнє незалежне оцінювання з усіх предметів: в зв’язку з епідситуацією, пройти можна тільки по одному предмету, тому розтягувати тестування не стали.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору