Ужгородка

Новини Закарпаття

За відсутність маски на вулиці – штраф, за самовільну дистанційку – звільнення. Юрист – про санкції під час локдауну

За повний рік карантину обмеження різного ступеня інтенсивності вводили кілька разів. Також міняли вимоги та відповідальність за їх недотримання. Заплутатися в умовах неважко, і напередодні чергового локдауна, який вводять в Києві 5 квітня, Nash.Live попросив адвоката Ростислава Кравця стати нашим гідом по штрафам за порушення карантину.

– Наприкінці минулого року штрафи за відсутність масок у нас вже погодили (від 170 до 255 грн), додавши зміни у Кодекс про адміністративні правопорушення, у статтю 44-3 про порушення правил карантину людей. Там же зазначено, де саме їх необхідно носити (в транспорті, будівлях, приміщеннях і спорудах).

Тоді змінили і порядок, і розмір штрафів. Раніше вони були від 17 тис. грн. Зробили від 170 до 255 грн (ч.2 ст. 44-3 КУпАП, – ред.). І порядок такий, що вже не суд ухвалює рішення про стягнення штрафу, як це було раніше, а відповідний уповноважений орган: санлікар, інспекція з техногенних катастроф, Нацполіція.

– На рівні урядової постанови ввели додаткові вимоги – носити їх і на свіжому повітрі, потім пом’якшили і дозволили не носити в парках і скверах. На чому зупинилися в кінцевому підсумку: де українці тепер мають бути в масках?

– Україна розділена на зони – жовті, помаранчеві, червоні. У червоній зоні з найбільш жорсткими обмеженнями нібито потрібно носити маски в скверах, парках і всюди, якщо ви виходите на вулицю. Крім прибудинкових територій.

У суду є всі підстави скасовувати штрафи за їх відсутність. Згідно заяв того ж головного санлікаря Віктора Ляшка, перебувати в масці на вулиці, в парках і скверах – непотрібна вимога. Який тоді сенс? Немає суб’єктивної сторони злочину – зараження інших осіб. Тому у судів і є підстави для скасування адмінпротоколів.

Однак, завдяки судді Великої палати Верховного суду Ларисі Рогач, яка була доповідачем у справі щодо оплати судового збору, в минулому році було погоджено, що судовий збір повинен сплачуватися при подачі заяв про скасування адмінпротоколів. Раніше він не сплачувався. Тепер потрібно платити близько 400 грн. Тепер 99% громадян, яких штрафують, не подають позови до суду, а Нацполіція відчуває безкарність і вседозволеність.

– Чи повинні діти бути на вулиці в супроводі дорослого і як притягують до відповідальності в цьому випадку?

– Ця вимога в силі і в разі порушення, природно, відповідальність буде нести тільки повнолітній. Штраф буде виписаний не на дитину, а на батька чи мати. Хтось із них повинен буде й оплатити. У будь-якому випадку, якщо дитину затримують на вулиці, одразу повинні викликати батьків.

– Яка відповідальність за відсутність масок на робочому місці для співробітників і суб’єктів господарювання – магазинів, аптек, лабораторій тощо?

– Для них залишили високі штрафи, узгоджені відпочатку (ч.1 ст. 44-3 КУпАП: від 17000 до 34000 грн для громадян та від 34000 до 170000 грн – для посадових осіб, – ред.) Але факт порушення необхідно довести. З цього приводу вже є велика судова практика, і в ході розгляду встановлюють, що за людина, чи є він продавцем, працевлаштована вона і т.п.

– Крім масок постійно згадується необхідність дотримуватися дистанції 1,5 м. Чи повинні штрафувати за недотримання, наприклад, в черзі?

– Формально штрафувати повинні, але для початку недотримання дистанції потрібно зафіксувати. У своїй практиці ми часто стикаємося зі штрафами для суб’єктів господарювання у зв’язку з не нанесенням розмітки для дотримання дистанції (за ч.1 ст. 44-3 КУпАП, – ред.), але я ще не стикався з тим, щоб за недотримання дистанції штрафували громадян.

– Яка відповідальність для суб’єктів господарювання за роботу в порушення карантинних обмежень? Наприклад, якщо відкриється лоток з непродовольчими товарами.

– Там штрафи значні, по першій частині статті 44-3 КУпАП (від 34000 до 170000 грн для посадових осіб, – ред.). Плюс можуть ще відкрити кримінальну справу за ст. 325 Кримінального кодексу – порушення санітарних правил і норм (відповідальність за порушення, які призвели або могли призвести до зараження – штраф від 17000 до 51000 грн, або арешт до півроку, або обмеження волі до трьох років, або позбавлення волі до трьох років – ред.). У своїй практиці я з такими випадками ще не стикався, але знаю, що вони були.

– Чи є санкції для роботодавців за небажання вивести людей на дистанційну роботу?

– Їх немає, так само, як немає й гарантій збереження робочих місць для людей. Якщо людина не може з’явитися на робоче місце і відсутня понад три години, то можуть поставити прогул і звільнити за статтею.

– Українці, повертаючись з-за кордону повинні або здати ПЛР-тест або дотримуватися самоізоляції – 14 днів. Що загрожує за порушення режиму самоізоляції?

– В даному випадку повинен бути штраф (17-34 тис. грн за ч. 1 ст. 44-3 КУпАП. Є законопроект з деталізацією штрафів, і за порушення режиму самоізоляції його можуть ввести на рівні від 3,4 до 8,5 тис. грн, – ред.). Відстежують дотримання з допомогою спеціального додатку “Дій вдома”. Але я ще не стикався з тим, щоб і за це порушення виписували штраф.

– Брак ковідних ліжок – одна з причин введення жорстких обмежень. Люди скаржаться на відмову госпіталізувати важких хворих (сатурація нижче 92, температура 38,5 і не збивається, низька частота дихання, супутні ковіду хронічні захворювання). Хто і яку відповідальність несе в цьому випадку?

– Я вважаю, що причина введення обмежень – це не брак ліжок, а спроба уникнути відповідальності за те, що за рік не змогли налагодити роботу системи охорони здоров’я. Ліжка є, просто потрібно організуватися, а не кататися на роботу на самокаті.

По суті питання. Відповідальність буде нести лікар, який відмовив у госпіталізації. У лікарні повинні письмово відмовитися від прийняття хворого, видати відповідний документ. Черговий лікар і буде нести відповідальність у разі смерті хворого.

– А якщо відмовляє “швидка”?

– Карета швидкої допомоги в будь-якому випадку приїде забирати і буде возити людину по всьому місту в пошуках лікарні, куди його можна відвести. Якщо під час цієї поїздки стане гірше або людина помре, відповідальність вже покладатиметься за результатами розтину. Потрібно буде розбиратися, чи була у медиків можливість врятувати людину.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору