Ужгородка

Новини Закарпаття

2,9 мільярда постраждалим. Коли і як можна буде отримати 8000 грн карантинної допомоги?

6 квітня Володимир Зеленський поставив свій підпис під законом про виплату 8000 грн допомоги працівникам та ФОПам в червоних карантинних зонах у 2021 р. Але, крім закону, потрібен ще й порядок нарахування цих грошей, а його погоджує уряд. Хоча постанову про старт ще не прийнято, вже є його проект. Розбираємося, що потрібно зробити, щоб отримати допомогу від держави, кому її не призначать та звідки візьмуться ці гроші.

Зміст

  • 1Коли почнуть нараховувати?
  • 2Як будуть нараховувати?
  • 3Кому допомога не передбачена?
  • 4Звідки гроші?

Коли почнуть нараховувати?

Гроші нараховують на підставі закону, а він набирає чинності наступного дня після опублікування. Плюс закон дає десять днів на те, щоб Кабмін погодив необхідну нормативку.

По-перше, це порядок нарахування допомоги, проект якого вже є. По-друге, це список постраждалих через карантин галузей економіки. Адже в зв’язку з ним в червоних зонах допомога передбачена не для всіх, а для найбільш постраждалих. Кабмін підготує перелік, і коли за допомогою звертатимуться, перевірятимуть, чи вказана у ФОПа або роботодавця ця діяльність першою в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб-підприємців. Щоправда ані в законі, ані в проекті порядку нарахування допомоги не враховують, що зупинитися через обмеження може якийсь один підрозділ підприємства. Співробітникам, якщо економічна діяльність підрозділу не значиться першою в даних про підприємство, нічого не світить.

З поправкою на роботу бюрократичної машини, звертатися за допомогою можна буде найраніше в другій половині квітня.

Але це не всі терміни, на які варто звернути увагу. Виплати прив’язані виключно до карантинів у регіонах червоної зони, список яких може змінитися. Вони передбачені для застрахованих осіб (найманих працівників і ФОПів), тобто тих, які сплачують єдиний соціальний внесок. Право звернутися не безстрокове – воно діє протягом 30 днів з дня впровадження обмежувальних протиепідемічних заходів.

Що стосується карантину, який вже ввели в лютому-березні 2021 р., то подати заявки українці зможуть через десять днів після того, як закон набере чинності.

Як будуть нараховувати?

Базові принципи нарахування 8 тис. грн:

  • допомога прив’язана до введення карантину в окремих адміністративно-територіальних одиницях. Тобто без урахування можливого повного локдауна в країні;
  • допомога разова. Тобто без урахування того, що той чи інший регіон може кілька разів на рік стати червоною зоною і повторювати обмеження;
  • сума не варіюється. Тобто довелося зупинити роботу на тиждень або на два місяці через обмеження, значення не має. Все одно не більше 8 тис. грн.

Переконавшись в тому, що діяльність підприємства входить в урядовий перелік і протягом 30 днів після оголошення в регіоні карантину, людина самостійно звертається за виплатою через Єдиний державний портал електронних послуг “Дія” або за допомогою його мобільного застосунка. Інших варіантів подачі заяви, крім як в електронній формі, урядовий порядок не передбачає.

У заяві потрібно буде вказати:

  • ПІБ, дату народження, ІПН, серію і номер паспорта, адресу реєстрації;
  • номер банківського рахунку за стандартом IBAN. На нього через рахунок Пенсійного фонду в “Ощадбанку” потім і перерахують гроші.

Також в заяві потрібно буде дати згоду на перевірку вимогам для виплати. Якщо вже після нарахування допомоги з’ясується, що дані були невірні, гроші доведеться повернути.

Перед нарахуванням перевіряти будуть:

  • чи входить регіон в червону зону. Це фіксується на офіційному порталі Міністерства охорони здоров’я на підставі рішення Держкомісії з питань ТЕБ та НС;
  • чи відповідає людина всім вимогам. Відштовхуватися будуть від списку платників ЄСВ в регіоні з червоним рівнем.

Після того, як регіон віднесуть до цієї категорії, у Державної податкової служби буде три дні, щоб передати список застрахованих осіб (які працюють на підприємстві або ведуть економічну діяльність з урядового списку) Пенсійному фонду. Ще три дні буде у ПФ, щоб передати ці дані Мінцифри. Коли людина подаватиме заявку, система перевірить її в режимі онлайн.

У Мінцифри будуть кожного дня збирати список заявок, які пройшли перевірку, і передавати в ПФ. Повторні заявки в список потрапляти не будуть, за винятком тих платників ЄСВ, які вже подавалися, але гроші їм так і не перерахували. Наступного дня після отримання, ПФ передає списки в Мінсоцполітики (розпорядник коштів) і там протягом одного операційного дня перерахують гроші Фонду, а той – одержувачам.

Кому допомога не передбачена?

Найманим працівникам не заплатять 8 тис. грн, навіть якщо вони працюють в постраждалих через обмеження галузях, в тому випадку, якщо:

  • роботодавець не заплатив ЄСВ за весь квартал, який передує тому, в який людина звернулася за виплатою. Якщо за виплатою вона звернулась в лютому-квітні цього року, не сплачено за четвертий квартал 2020 р.; якщо в травні-липні 2021 р., то за перший квартал 2021 р.; якщо в серпні-жовтні, то за другий квартал; якщо в листопаді-грудні, то в третьому кварталі. Те, що співробітник не винен в порушеннях роботодавця або підприємство через попередні обмеження зазнавало фінансові труднощі, до уваги не береться;
  • це робота за сумісництвом;
  • середня зарплата перевищує 30 тис. грн на місяць.

ФОПам, навіть в тому випадку, якщо вони постраждали через карантинні обмеженя, не заплатять 8 тис. грн в тому випадку, якщо вони:

  • зареєстровані менше ніж за три місяці перед зверненням;
  • діяльність припинена в місяць напередодні введення обмежень в регіоні;
  • сплатили ЄСВ в попередньому звітному році менше ніж за шість місяців;
  • є і ФОПамі, і найманими працівниками одночасно.

Звідки гроші?

Досвід виплат 8 тис. грн уже був під час попереднього, щоправда, загальнонаціонального карантину. Тоді 1,85 млрд отримали наймані працівники і 2 млрд грн – ФОПи. Тепер в Кабміні підрахували, що на виплати в цьому році буде потрібно 2,9 млрд грн. Їх заявлена цільова аудиторія – 721249 одержувачів. Мабуть у цій цифри є якийсь сенс, але в проекті порядку нарахування його вловити не виходить. Якщо розділити 2,9 млрд на 8 тис. грн (розмір допомоги), то отримають її лише 362,5 тис. осіб.

Разом із законом про допомогу, нардепи не погоджували зміни до держбюджету. Перенаправляти фінансові потоки буде уряд. Оскільки гроші передбачені для тих, хто сплачує ЄСВ, проходити виплати будуть через Пенсійний фонд. Його бюджет узгоджують постановою Кабміну, і 2,9 млрд пропишуть в якості витрат. Але платитимуть їх не за рахунок єдиних соціальних внесків, тому в бюджет ПФ допишуть і відповідну статтю доходів. А необхідні 2,9 млрд грн візьмуть зі спецфонду, а точніше за рахунок минулорічних залишків від:

  • податку на прибуток “Укрнафти” після продажу нею газу НАК “Нафтогаз” і сплаченого нею за цими операціями ПДВ;
  • податку на прибуток НАК “Нафтогаз”, який компанія сплачує після отримання компенсації за виконання нею спеціальних обов’язків за постачання природного газу (підприємствам теплокомуненерго).

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору