Ужгородка

Новини Закарпаття

Засуджені до ціни на рік. Якими будуть умови за річними контрактами на газ?

З 1 травня населення перейде на річні пропозиції постачань газу. У НКРЕКП ухвалили постанову, яка змінює правила. Nash.Live розбирався в умовах нових пропозицій і з’ясовував, наскільки ціна на рік буде відрізнятися від регульованої, 6,99 грн за куб, термін дії якої закінчився 31 березня.

Зміст

  • 1Умови річних контрактів
  • 2Як піти від постачальника?
  • 3Що з ціною на рік?

Умови річних контрактів

Річний контракт на постачання природного газу побутовим споживачам – свого роду страховий поліс від коливань цін протягом року. За задумом, він повинен врівноважити перепади в ціні протягом 12 місяців. Влітку, коли газ не так затребуваний і дешевий, споживачі платять стільки ж, скільки й взимку, коли він дорожчає. Тобто влітку дорожче, ніж на біржі, зате взимку дешевше. При цьому не потрібно кожен місяць стежити за змінами цін у постачальника.

Підключення до цієї пропозиції не означає, що споживачі тепер повинні платити за рік вперед. У правилах постачань як і раніше вказано, що розрахунок за послуги газопостачання відбувається за підсумками місяця. Обсяги визначають сам споживач і оператор газорозподільних мереж.

Від постачальників вимагають, щоб до 25 квітня вони виставили на своїх офіційних сайтах умови річних контрактів. Якщо для інших комерційних пропозицій (наприклад, на місяць або квартал) вони можуть змінюватися, то базова на рік залишиться недоторканною з 1 травня поточного року по 30 квітня наступного. У цей період на ринок можуть вийти й нові компанії з пропозиціями про постачання. Але навіть у новачка, який вийшов на ринок, припустимо, в серпні, все одно має бути базова річна пропозиція, термін якої закінчиться 30 квітня.

З ціною на рік порядок той же, з одним лише застереженням. У постанові зазначено, що постачальники не мають права її збільшувати. Тобто знижувати все ж можуть.

Крім базової річної, на веб-сайті постачальника повинні бути вказані й решта комерційних пропозицій. У постанові НКРЕКП прописали і термін зберігання цих даних: три роки.

Як в НКРЕРКП і пропонували на етапі проекту, в остаточному варіанті постанови залишилася норма про те, що з 1 травня 2021 р. газ українським споживачам постачають на умовах базової річної пропозиції. Це означає, що на річну ціну, яку озвучить ваш нинішній постачальник до 25 квітня, переведуть автоматично. За винятком тих споживачів, які раніше уклали контракти на рік (точково компанії робили такі пропозиції).

Як піти від постачальника?

Але у НКРЕКП переглянули підхід до зміни постачальника. Коли постанова ще було проектом, передбачали, що в будь-який момент можна буде поміняти річний контракт на комерційну пропозицію з іншим терміном у свого постачальника або піти до іншого. Обмежень за кількістю переходів при цьому не передбачали. Тоді ж експерти попередили, що через це можливі розбалансування.

“Якщо ми домовляємося про співпрацю на рік, це має означати відсутність можливості зміни умов: я пропоную якусь знижку і фіксовану ціну, формую під вас резерв, а потім ви говорите, що у когось дешевше і йдете. Так не має бути. Почнуться небаланси: або нестача газу, якщо прийшло багато споживачів, або надлишок, тому що пішли. У будь-якому випадку збитки”, – пояснив нам експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

У НКРЕКП цей ризик врахували. У Правила постачань і Типовий договір додали право постачальника відмовляти споживачу, який спочатку відмовився від базової річної пропозиції, а потім вирішив до неї повернутися. Відмова можлива й у тому випадку, якщо людина перейшла з річного контракту на іншу комерційну пропозицію у одного постачальника, і в тому випадку, якщо вона пішла до іншого постачальника.

Що з ціною на рік?

Свої пропозиції на рік компанії озвучать до 25 квітня – в НКРЕКП ціни на природний газ не встановлюють. Але там погоджують тарифи на розподіл газу. У 43 операторів ГРМ вони варіюються від 0,31 до 2,35 грн за куб на місяць (без ПДВ). Ці витрати нікуди не подінуться. В який бік підуть безпосередньо ціни на газ?

Тут тиснуть одразу два чинники. По-перше, наприкінці квітня формувати річну ціну доведеться ще з урахуванням високих котирувань на біржах – опалювальний сезон тільки закінчується.

По-друге, нічого не чути про розпорядження в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, яке він давав ще наприкінці лютого. Він доручав розробити проект постанови, в якому повинні були прописати доступ постачальників до газу “Укргазвидобування” для закупівель для потреб населення, теплокомуненерго, ОСББ, ЖБК. Умови для постачальників повинні були передбачити не гірші, ніж для “Нафтогазу”.

На жаль, умови “Укргазвидобування” для НАК не відкрита інформація, але в лютому Юрій Вітренко говорив, що куб українського газу коштує 2,6 грн. Однак, як ми і сказали вище, про постанову нічого не чути. Розробити його доручали Мінекономрозвитку, але в списку проектів документів для обговорення такий відсутній.

Економіст Олексій Кущ також говорить, що на річну ціну на рівні 6,99 грн за куб і нижче розраховувати не варто. 7-8 грн за куб, плюс витрати на розподіл і транспортування, і в підсумку 10 грн – стільки українцям буде коштувати газ протягом року. Експерт каже, що у “Нафтогазу” ще збереглися залишки ресурсу, купленого у 2019 р. за максимально високими цінами. Цей газ не використали до кінця, навіть не дивлячись на відносно холодну зиму 2020-2021.

“Запаси газу в сховищах скоротили з 28 млрд кубометрів до 15-17 млрд. Відповідно, “Нафтогаз” буде закладати цінову маржу і ціни будуть рости. Для приватних газових трейдерів теж перспектива зростання цін в найближчий рік. Ціни на біржах – близько 250 дол. за тисячу кубів. У середньому, навіть якщо будуть закуповувати дешевий річний газ і закачувати його в сховища, все одно будуть намагатися заробити маржинальний дохід”, – пояснює економіст.

Він каже, що не варто розраховувати і на те, що дешевий ресурс “Укргазвидобування” буде доступний комусь із постачальників, крім “Нафтогазу”.

“Укргазвидобування” – структурний підрозділ “Нафтогазу”. Ніхто ніякого доступу не дасть. Повз Коболєва не пройдеш: у нього одразу відкриваються очі, як у Вія. Держава може прописати регламентні норми, за якими приватний і державний газ, який видобувається в Україні, повинен продаватися виключно на газовій біржі. Просто зобов’язати до цього “Укргазвидобування”, і тоді “Нафтогаз” купуватиме його на загальних підставах. Тоді ми б побачили реальну внутрішню ціну. З 28 млрд кубометрів споживання, близько 20 млрд – газ внутрішнього видобутку. Якщо його змішати в біржовому “міксері” з імпортним, ми отримаємо, за моїми оцінками, ціни на 50% нижчі, ніж німецький або голландський “хаб плюс”. Якщо в Європі газ буде 200 дол., то у нас 100-150 дол. Але цього ніхто робити не буде. Тому що зникне надвисока маржинальність “Нафтогазу”, – говорить А. Кущ.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що річна вартість безпосередньо на газ буде в коридорі 7,8-8,2 грн за куб. І все з тієї ж причини – відсутність вільного доступу до дешевого вітчизняного ресурсу.

“Чому ціна на газ зростає? Бо зростає ціна на європейських біржах. Он танкер сів на мілину в Суецькому каналі і одразу індекси зарухались. Але, добре, нехай за європейськими біржами газ купують газзбути та інші трейдери, а “Нафтогаз” у державного “Укргазвидобування” також купує газ як у Європі? Ні, звичайно. “Укргазвидобування” дає ціну на газ на рівні 2800 грн, – пояснює експерт. – Чому ж тоді 7800, 8000 чи 8200 грн за 1000 кубометрів? І навіть газзбути купують газ не у ЄС, а уклали договір із “Нафтогазом” та будуть у нього купувати газ по ціні орієнтовно 7400-7600 грн. Так кажуть. Тому заробіток, маржа газзбутів зрозуміла і прозора – бо кінцева ціна газу буде не більше 8000-8200 грн. Таємничою, загадковою, непрозорою залишається маржа і заробіток “Нафтогазу”, який перепродує газ “Укргазвидобування”. Скільки заробляє “Нафтогаз” на нові премії Коболєву? Тисячу, дві, три? Тут є де покопатися не лише АМКУ чи НКРЕКП, а й людям в погонах. Отож, річна ціна на газ могла бути нижчою, але такого не дозволить “Нафтогаз”. Газзбути купують газ у “Нафтогазу”. Навіть якщо розглядати купівлю газу на біржах ЄС, то зараз там формується якраз ціна не нижче 7600-8000 грн”.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору