Ужгородка

Новини Закарпаття

Ціни соняшникової олії зросли на чутках про обмеження експорту

Лише протягом доби експортні ціни на українську соняшникову олію додали $50 за 1 тонну і встановились на рівні вище за $1550. Оператори ринку сподіваються, що квотування вводитись не буде

Ціни на українську соняшникову олію різко зросли на чутках про можливе обмеження експорту насіння соняшника та олії. Тільки протягом доби 14 квітня ціни у портах додали більше ніж $50 за 1 тонну. Про це повідомляє Зерно Он-Лайн з посиланням на інформацію Refinitiv Agriculture. Дані про різке збільшення експортних цін також підтвердили і у компанії Agritel.

Майже 2 тижня поспіль ціни у портах залишались майже стальними на рівні $1450-1510 за 1 тонну FOB. Але відучора ціни пропозиції української соняшникової олії підскочили до $1580-1600 за тонну FOB. Ціни попиту також відреагували на можливі обмеження з боку уряду і встановилися на рівні $1530-1550 за 1 тонну. Ціни на соняшникову олію на базисі СРТ зміцнилися до $1495-1500 за 1 тонну.

Як зазначають аналітики, великий спред між цінами попиту та пропозиції тільки підкреслює нервозність і невизначеність ситуації на ринку. Адже, як йдеться у повідомленні, багато операторів ринку припускають, що обмеження на експорт соняшникової олії вводитись не будуть і і сподіваються на сприятливу для трейдингу розвиток цієї ситуації. У той же час, на ринку присутні очікування, що в період червень-серпень ціни на соняшникову олію можуть зміцнюватися через традиційне скорочення пропозиції в кінці сезону.

Читайте: ВАР закликає уряд не вводити квоти на експорт соняшникової олії

На цьому тижні стало відомо про те, що кабінет міністрів України підготував проект постанови про фактичну заборону експорту соняшнику та соняшникової олії у 2020/2021 маркетинговому році шляхом встановлення нульової експортної квоти. Втім, після того, як інформація отримали резонанс, урядом було підготований інший проект у якому пропонується встановити квоти у залежності від активності оператора на внутрішньому та зовнішньому ринках. Зокрема, передбачено, що переробникам буде дозволено експортувати від 20% до 30% від об’єму зовнішніх продажів у 2020 році.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у I кварталі 2021 року перевезення зерна по Дніпру зросли на 33%.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору