Ужгородка

Новини Закарпаття

Посівна 2021: холодна дощова погода затримала сів ярих культур

Темпи весняної посівної як в Україні, так і у Чорноморському регіоні загалом, на два тижні відстають від звичайних термінів

Холодна дощова погода, що встановилась наприкінці березня – першій половині квітня 2021 року не тільки наситила ґрунт вологою у більшості регіонів України, а й спричинила відставання весняних польових робіт від оптимальних термінів. Про це повідомляє Grain Trade.

За інформацією мінекономіки України, станом на 15 квітня зерновими було засіяно 1,53 млн га, а загалом ярими культурами – трохи більше 2 млн га. При цьому, під посів ярих зернових культур заплановано відвести 7,6 млн га.

Особливо відчутне відставання термінів робіт склалось з посівами кукурудзи, якої на 15 квітня було засіяно 35,8 тис га (або 0,7% від прогнозу), та соняшника – 390,1 тис га (6,11% до прогнозованої площі). Також затримується сів сої – на середину поточного місяця її було посіяно на 7,4 тис га (0,5% до прогнозу).

За повідомленням Українського гідрометцентру, у найближчі доби на більшості території країни очікується поступове підвищення температури повітря, особливо у центральному, південному та східному регіонах. Але одночасно саме у цих регіонах найближчими днями синоптики прогнозують і посилення опадів, що в окремих випадках, взагалі унеможливить проведення польових робіт.

Читайте: У I кварталі агровиробники отримали 86 млн грн компенсацій по кредитах

Така погодна ситуація склалась не тільки в Україні, а й в усьому Чорноморському регіоні. Так, про затримку посівної кампанії повідомили у Молдові, а в РФ станом на 15 квітня роботи з весняної сівби зернових та зернобобових культур були проведені на 3,4% запланованих площ. Втім, аналітики ринку поки не вважають ситуацію особливо критичною. На їх думку, як йдеться у повідомленні Grain Trade, останніми роками відбулося проривне технічне та технологічне переозброєння фермерських господарств, що дозволить надолужити відставання термінів сівби і вжити додаткових заходів з підтримки розвитку рослин.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що українські фермери засіяли 20% ярих зернових культур.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору