Ужгородка

Новини Закарпаття

Мінекономіки пропонує заборонити експорт насіння соняшника

Проект постанови уряду про введення нульової квоти на експорт товарного насіння соняшника до 1 вересня 2021 року винесений на публічне обговорення

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України винесло на публічне обговорення проект постанови КМУ про встановлення експортної квоти на експорт насіння соняшника з 15 травня по 30 вересня 2021 року у розмірі 0 тонн (фактично ввести пряму заборону на експорт). Проект постанови опублікований на сайті міністерства.

Як витікає з пояснювальної записки до документа, введення режиму ліцензування та квотування експорту насіння до кінця 2020/2021 маркетингового року (на ринку соняшника закінчується 30 серпня) буде сприяти стабілізації цін на соняшник та соняшникову олію на внутрішньому ринку України.

Крім того, підкреслено, що через складні погодні умови минулого року, валовий збір насіння соняшника в Україні склав 13,1 млн тонн, що на 13,9% менше, ніж у 2019 році (за даними асоціації Укроліяпром – 13,136 млн тонн). Водночас, високі ціни на насіння олійних культур на глобальному ринку стимулювали експорт соняшника і за за період вересень-березень 2020/2021 маркетингового періоду від збільшилися у 6,8 разів у порівнянні з аналогічним періодом 2019/2020 маркетингового року – до 183 тис тонн.

Читайте: Меморандум замість квоти: граничний обсяг експорту олії – 5,38 млн т

Це, своєю чергою, призвело до стрімкого зростання цін на соняшникову олію у вартості якою складова вартості насіння соняшника становить 85%. Експортна ціна на соняшникову олію з вересня 2020 року зросла на 91%, також майже у 2 рази зросли ціни на олію на внутрішньому рику.

Втім, слід зауважити, що обсяг експорту насіння соняшника становить менше 2% від обсягу валового збору і навряд чи заборона буде мати вплив на ринкову динаміку. А за даними держстату, на 1 квітня в Україні у господарствах та на переробних підприємствах зберігалось ще близько 3 млн тонн насіння.

Крім того, за експортних цін на олію, які сягають $1550-1580/т, значно вигідніше продавати  перероблену продукцію, ніж сировину. До речі, після консультацій з виробниками, між мінекономіки та «Укроліяпром» було укладено меморандум про граничні обсяги експорту соняшникової олії у поточному сезоні у 5,38 млн тонн (при поточному рівні експорту поставлено 3,52 млн тонн. Хоча раніше уряд розглядав можливість введення аналогічної нульової квоти і на олію.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що ГК Прометей придбала елеватор потужністю 60 000 т у групи Kernel.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору