Ужгородка

Новини Закарпаття

Бразильська посуха підвищила ціни на кукурудзу в Україні до $260/т

Світові ф’ючерси на кукурудзу зростають на тлі негативних оцінок врожаю у Бразилії внаслідок посухи і штовхають до гори українські кукурудзяні закупівельні ціни

Ф’ючерси на кукурудзу на біржі в Чикаго стрімко дорожчають. За три дні вони виросли на 8% на зростання внутрішніх цін у США і негативних оцінок бразильського валового збору кукурудзи у Бразилії. Про це повідомляє Grain Trade.

Спочатку, на ціни вплинули темпи сівби кукурудзи та холодна погода у США, які, за вчорашніми оцінками виявилися не надто загрозливими. Спекулянти «перемкнули» увагу на Бразилію, де посіви кукурудзи другого врожаю відчувають сильний дефіцит опадів. Агентство IHS Markit знизило прогноз виробництва кукурудзи другого врожаю в Бразилії на 5,55 млн тонн – до 79,45 млн тонн, а оцінку загального врожаю – на 4,6 млн тонн (до 104 млн тонн).

Наслідком стало зростання травневих ф’ючерси на кукурудзу на чиказькій СВОТ до найвищого з 2012 року рівня – $246/т. Це «потягло» за собою зростання ф’ючерсів і на європейських біржах. Червневі ф’ючерси на кукурудзу на MATIF вчора виросли до $275,8/т, а ф’ючерсні контракти на листопад подорожчали до $244,5/т. Загалом, тільки з початку поточного тижня зростання вже складає понад 3%.

Читайте: Проект постанови про заборону експорту соняшника: 1 800 «проти»

В Україні закупівельні ціни на кукурудзу також зростають слідом за світовими котируваннями. Покупці підняли цін в портах на 50-100 грн/т – до 8150-8250 грн/т ( або $255-258/т. Проте, кількість пропозицій зменшилася, оскільки виробники готові продавати кукурудзу за вищими цінами і очікують пропозицій не нижче $260/т з доставкою в порт. Водночас форвардні ціни на кукурудзу нового врожаю з поставкою в порт у листопаді за тиждень різко зросли з $210-215/т до $220-225/т.

Експортні ціни на українську кукурудзу з найближчою поставкою при цьому вже підвищились до $272-275/т FOB. Втім, кількість покупців за такими цінами вкрай обмежена, оскільки ціни з доставкою до покупця поки не перевищують $285-295/т C&F. Таким чином, напередодні нового врожаю покупці намагаються продати залишки кукурудзи за максимально можливими цінами, а покупці займають вичікувальну позицію.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що форвардні ціни на ріпак в Україні підскочили до $580 за тонну.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору