Ужгородка

Новини Закарпаття

Іранські військові від початку знали, що це вони збили літак МАУ, але вимагали приховувати цей факт

Іранські військові від початку знали, що це вони збили літак “Міжнародних авіаліній України”, але вимагали приховувати цей факт.

Про це йдеться в аудіозаписі за участі голови МЗС Ірану Мохаммада Джавада Заріфа , який потрапив у ЗМІ, зокрема, до видання The New York Times.

На аудіо записана розмова між очільником МЗС Ірану та економістом Саїдом Лейлазом, яка не мала бути оприлюднена – Заріф неодноразово на цьому наголошував під час бесіди. Аудіозапис просочився до телеканалу Iran International зі штаб-квартирою у Лондоні, а той поділився файлом з The New York Times.

Під час розмови Заріф підтверджує, що його роль як представника Ірану на світовій арені сильно обмежена. За його словами, рішення приймаються верховним лідером або, часто, Корпусом вартових ісламської революції – військовою гілкою виконавчої влади Ірану.

У розмові голова МЗС Ірану вказав на факт приховування збиття Корпусом вартових ісламської революції українського авіалайнера біля Тегерану. Іранські військові відразу зрозуміли, що це їхні ракети потрапили в літак, але зізналися в цьому тільки через три дні.

Після збиття літака, Заріф був присутній на невеликому засіданні ради національної безпеки з двома вищими військовими командирами. За його словами, він заявив присутнім, що світ потребує пояснень. Натомість командири “напали” на нього і сказали, щоб він написав у Twitter, що новина про збиття літака іранськими військовими не відповідає дійсності.

“Я сказав: “Якщо в нього влучила ракета, повідомте нам, щоб ми побачили, як ми можемо це вирішити. Бог – мій свідок, вони відреагували на мене так, нібито я заперечував існування бога”, – наголосив Заріф.

Міністерство закордонних справ Ірану не заперечило справжність запису, але поставило під сумнів мотив витоку. Представник міністерства Саїд Хатібзаде назвав це “неетичною політикою” і сказав, що випущена частина аудіозапису не відображає всього обсягу коментарів Заріфа.

Як НАШ повідомляв раніше, Україна отримала від Ірану звіт щодо авіакатастрофи літака МАУ над Тегераном

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору