Ужгородка

Новини Закарпаття

Синоптики обіцяють аграріям теплий травень з достатніми опадами

Середня місячна температура прогнозується на рівні 15-18° тепла. Це буде сприяти доброму розвитку посівів з урахуванням накопиченої у ґрунті вологи

Синоптики прогнозують, що останній місяць весни 2021 року буде вдалим за агрометеорологічними умовами для більшості території України з помірними температурами і достатніми опадами. Про це повідомили в Українському гідрометцентрі.

Так, середня місячна температура у травні поточного року передбачається в межах 15-18° тепла, а в горах – 11-13° тепла. Це, як зазначили фахівці центру, на 1-1,5° вище середніх значень багаторічних кліматичних спостережень. При цьому, місячна кількість опадів очікується у західних областях на рівні 62-89 мм (в Карпатах – до 134 мм), а на решті території 28-50 мм, що відповідає середнім показникам багаторічних значень.

Як розповіли в гідрометцентрі, нормою вважається середня місячна температура повітря 13-17° тепла (в гірських районах 7-12° тепла). Середня місячна кількість опадів складає 22-60 мм.

Абсолютний мінімум температури повітря становить 0-6° морозу, в Карпатах та на північному сході – до 7-10° морозу. Заморозки припадають зазвичай на першу половину місяця, а після 15 травня вони фіксувалися подекуди у північних, центральних та східних областях. Абсолютний максимум температури повітря травня – 31-37° тепла, а на півдні Одещини, на Луганщині та в Криму – до 38-39° тепла.

Стійкий перехід середньої добової температури повітря через +15° у бік підвищення (що є кліматичним показником початку літа), відбувається переважно у другій травня.

Читайте: Дія Ла-Нінья закінчилась, але літній сезон не буде посушливим

При цьому у другій декаді квітня внаслідок помірного накопичення тепла, невисоких денних температур повітря та наявності заморозків, розвиток сільськогосподарських культур відбувався дещо уповільнено, однак значного відставання від середніх багаторічних строків у фазовому розвитку основних культур не спостерігалося. За даними весняного обстеження гідрометеорологічними організаціями, більшість посівів озимини перебувала у доброму стані із потенціалом урожаю вище за середній. Зволоження ґрунту добре та оптимальне, а температурні умови були близькими до оптимуму для цієї групи культур.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що Аргентина у 2021/2022 МР експортує рекордний обсяг зернових.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору