Ужгородка

Новини Закарпаття

Портал геопросторових даних буде у повному вільному доступі з травня

Міністерство аграрної політики та продовольства і держгеокадастр презентували пілотний проекту Національної інфраструктури геопросторових даних, який вже включає більше 1000 наборів даних різного типу

Міністерство аграрної політики та продовольства України і держгеокадастр презентували пілотний проекту Національної інфраструктури геопросторових даних. До пілотного проєкту увійшли 6 міст України: Біла Церква, Житомир, Львів, Маріуполь, Миколаїв і Полтава, а також Харківська і Львівська області та 75 ОТГ з різних регіонів України. Пілотний проєкт Національної інфраструктури геопросторових даних вже включає більше ніж 1000 наборів даних різного типу. Дані доступні як для перегляду, так і для завантаження у вільному доступі.

Наразі очікується прийняття необхідних нормативно-правових документів особливо в частині забезпечення фінансування та переходу від пілотної версії до експлуатації на національному рівні.

«Сьогодні нарешті настав день, на який ми очікували понад 20 років. Це геопортал пілотного проєкту, який передбачає можливість повної інтеграції в онлайн режимі геопросторових даних про ресурси, зокрема землю, воду, ліс тощо, а також інфраструктуру, дані про інженерні мережі та дороги України. Наразі портал перебуває на стадії дослідної експлуатації. Невдовзі будь-яка людина зможе зайти і за допомогою простого пошуку переглянути інформацію та ознайомитись із встановленими обмеженнями, охоронними зонами чи червоними лініями. У рамках пілотного проєкту вся зазначена інформація буде знаходитись у відкритому доступі», – сказав міністр агрополітики Роман Лещенко.

Зараз доступ до порталу отримує експертне середовище з-поміж держателів наборів даних, а також передбачена можливість приєднання нових держателів даних.

Міністр підкреслив, що таким чином, Україна приєдналася до провідних країн Європейського Союзу, які ще створюють та розвивають власні інфраструктури геопросторових даних відповідно до директиви ЄС INSPIRE.

Читайте: Ціна оренди гектара землі на Луганщині у 2021 році зросла на 1000 грн

Запровадження Національної інфраструктури геопросторових даних критично для:

  • поетапної повної цифровізації всіх процесів та даних в Україні;
  • дерегуляції існуючих процедур;
  • відкриття інформації та створення доданої вартості до існуючих даних;
  • залучення більшого обсягу інвестицій, особливо на місцевому рівні,
  • уникнення дублювання фінансових і людських ресурсів на аналогічні роботи,
  • забезпечення ефективного державного управління та громадського контролю.

Функціонал геопорталу для широкого загалу буде оприлюднено під час «Земельного Форуму Україна 30», орієнтовно наприкінці травня, у разі збереження стабільної епідеміологічної ситуації.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що Північно-Кримський канал передають у підпорядкування МінАП.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору