Ужгородка

Новини Закарпаття

Розгляд проекту про онлайн земельні аукціони перенесено на середину травня

Нардепи не впоралися з розглядом поправок до законопроекту про право громад проводити електронні аукціони на продаж або оренду землі державної та комунальної власності

Верховна Рада протягом пленарного тижня не встигла розглянути поправки до другого читання законопроекту №2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони».

Як і випадку з розглядом закону про передачу державних земель за межами населених пунктів у власність громад (проект №2194), документ потрапив у ситуацію законодавчого спаму і до нього було подано 776 поправок. Хоча є сподівання, що цього разу розгляд буде більш оперативним – нардепи встигли розглянути 520 з них.

Як написав на своєму Telegram каналі член парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Сергій Лабазюк, «цього разу поправок народні депутати подали набагато менше, тому робота парламенту не буде заблокована на 1,5 місяця. Продажу сільськогосподарських земель поки не буде, але організаторами аукціонів з реалізації права оренди стануть майже всі 1,4 тисячі місцевих громад, тому потрібно запобігти усім можливим зловживанням на законодавчому рівні».

Законопроект №2195 встановлює, що право власності або користування повинно продаватися виключно на відкритих онлайн аукціонах, а земельні торги будуть проводитися через єдину електронну систему у режимі реального часу. Це дозволить мінімізувати корупційну складову, розповідають розробники законопроекту. Пілотні проекти показали, що на інтернет-аукціонах вартість земельних ділянок зростає на 223%, у порівнянні зі стартовою.

Читайте: Портал геопросторових даних буде у повному вільному доступі з травня

Фактично два вказаних законопроекти (№№2194 та 2195) встановлюють повне право місцевих громад розпоряджатися переданою у комунальну власність державною землею і до початку вільного обігу земель сільськогосподарського призначення, обидва вказаних закони вже повинні вступити в силу.

Втім, треба враховувати, що сьогодні, 30 квітня, Рада не поводитиме пленарного засідання, а наступне, згідно з розкладом роботи парламенту призначене на 18 травня. Тож процес прийняття проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони» у будь-якому разі затягнеться.

Проект №2194 було подано на розгляд ВР ще 1  жовтня 2019 року, а в першому читанні парламент прийняв його 14 листопада 2019 року. До розгляду у другому читанні народні депутати приступили 29 квітня 2021 року.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що парламент законодавчо закріпив передачу державної землі громадам.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору