Ужгородка

Новини Закарпаття

Знову в бій за субсидію: п’ять головних питань про старі та нові умови її призначення

З 1 травня для отримання субсидії потрібно заново подавати на неї документи – автоматичного перепризначення немає. Для оформлення відводять п’ять місяців, тобто до початку жовтня.

Причина, з якої українців заново відправляють в бюрократичні нетрі – істотні зміни в правилах призначення. Тепер всі субсидії будуть надаватися в готівковій формі та в Кабміні збільшили їх адресність. Безпосередньо про нововведення Nash.Live писав. Тепер розбираємося як, куди і що потрібно подати для призначення субсидій, кому та чому в допомозі відмовлять.

Зміст

  • 1Які документи необхідні?
  • 2На кого оформляють субсидію?
  • 3Якщо в сім’ї є непрацюючі?
  • 4З якої причини в субсидії відмовлять?
  • 5Хто і коли прийме рішення про призначення?

Які документи необхідні?

Субсидія – це адресна допомога на оплату ЖКП, яка залежить від індивідуального доходу сім’ї та обов’язкового розміру платежу домогосподарства. Останній залежить від базової уніфікованої норми платежу. Зараз вона становить 15%. Але ще два роки тому Кабмін погодив її підвищення до 20%. Відповідно, повинен вирости обов’язковий платіж сім’ї за ЖКП, а розмір допомоги від держави – скоротитися. Ці умови повинні були набрати чинності в травні минулого року. Поки що в уряді відтермінували скорочення виплати до закінчення карантину. Але деякі карантинні послаблення там починаються згортати (наприклад, повернули перевірки правильності нарахування та сплати ЄСВ юрособами), тому й жорсткість щодо виплати можуть реанімувати в будь-який момент.

Звертаються за субсидією в структурні підрозділи з питань соцзахисту, але в карантин її оформляють онлайн. Базовий набір документів, крім паспорта або іншого, що посвідчує особу:

  • заява за затвердженою формою;
  • декларація про доходи. До доходів, які враховують при призначенні, відносяться зарплата, пенсія, стипендія, допомога по безробіттю, доходи від здачі в оренду нерухомості, доходи від підприємницької діяльності, доходи від особистого селянського господарства, винагороди, допомога з тимчасової непрацездатності, грошові перекази. З 1 травня до списку доходів плюсують дивіденди від операцій з цінними паперами та дохід від розміщення депозитів;
  • довідка про доходи, якщо дані про них відсутні у податкової, Пенсійного фонду, фондів соцстрахування;
  • копія договору про реструктуризацію боргу з оплати ЖКП (борг за три місяці блокує видачу субсидії, але угода про реструктуризацію дозволяє на неї розраховувати);
  • договір найму або оренди житла;
  • інші документи, які можуть зажадати при оформленні. Раніше список був вичерпним, але з 1 травня з’являється можливість запитувати додаткові.

На кого оформляють субсидію?

Одна з причин, за яких список тепер не є вичерпним, в тому, хто саме може подати документи і оформити на себе субсидію. Як і раніше подаватися може один з членів сім’ї, зареєстрований в квартирі або в будинку, без реєстрації, але такий, що фактично проживає – на підставі договору, член сім’ї з числа внутрішньо-переміщених осіб, які не зареєстровані і фактично проживають. Але потрібно надати документи, що підтверджують проживання.

Субсидію розраховують на всіх, хто зареєстрований в квартирі або будинку. На них розраховують і соціальну норму житла (13,65 кв. м на людину, плюс 35,22 кв. м на домогосподарство), і нормативи обслуговування, враховуються їхні доходи. Якщо член сім’ї живе, але не зареєстрований або зареєстрований, але живе в іншому місці, враховуються його доходи, але не соціальні нормативи.

Якщо в сім’ї є непрацюючі?

Якщо в сім’ї є повнолітній, який не отримує доходи, в субсидії можуть відмовити, за деякими винятками. Їх список змінився з 1 травня.

На неї можна розраховувати, якщо в сім’ї є студент стаціонару, одержувач соцдопомоги. До недавнього часу також її могли призначити, якщо людина перебуває на обліку в службі зайнятості і проходить там навчання, але тепер цей виняток прибирають. Зате до переліку повнолітніх без доходів в родині, яка може розраховувати на субсидію, додають такі категорії:

  • тих, хто надає соцпослуги;
  • ув’язнених;
  • тих, хто потрапив у складні життєві обставини (інвалідність, тривала хвороба, що підтверджується висновком лікарсько-консультаційної комісії);
  • тих, хто був за кордоном у відрядженні, отримав страховий стаж в іншій країні і може підтвердити це документами.

Заблокують субсидію в тому випадку, якщо за період, який враховується при фіксації доходів, членом сім’ї або за нього не сплачено мінімальний розмір ЄСВ (1320 грн з 1 січня 2021 року і 1430 грн з 1 грудня 2021 р.)

До травня причиною для відмови був би й дохід нижче мінімалки (6 тис. грн на місяць), але тепер роблять поблажку. В обласних центрах, Києві та Севастополі можна розраховувати на субсидію, якщо дохід був на 20% нижче мінімалки. В інших населених пунктах – якщо він був на 50% нижче. Але все одно мінімальний ЄСВ має бути сплачений в повному обсязі. Якщо вже після призначення в соцорганах виявлять заборгованість зі сплати внеску, сім’ю позбавлять субсидії.

З якої причини в субсидії відмовлять?

Список причин для відмови в субсидії:

  • опалювальна площа квартири більше 120 кв. м, будинку – більше 200 кв. м;
  • у когось в сім’ї є транспортний засіб (крім мопеда), випущений менше ніж п’ять років тому та/або є більше одного ТЗ, випущеного менше 15 років тому;
  • хтось в родині протягом року перед зверненням робив велику покупку на суму більше 50 тис. грн. Цій умові вже кілька років, за які гривня встигла девальвувати, а ціни вирости. Однак планку ніхто знижувати не збирається, більше того, збільшується список таких заборонених покупок. До придбання нерухомості, будівельних матеріалів, ТС, товарів тривалого використання, послуг (крім медичних, освітніх, житлово-комунальних), додають також витрати на покупку цінних паперів і валюти на ту ж суму;
  • на когось в сім’ї оформлено більш ніж одне житлове приміщення (за винятком житла на тимчасово окупованих територіях та на лінії зіткнення). Площа і якість житла не враховуються;
  • у когось в сім’ї є депозит або готівка в банківському сейфі на суму більше 25 розмірів прожитмінімуму для працездатних станом на 1 січня – тобто на суму більше 56 750 грн.

Хто і коли прийме рішення про призначення?

У Кабміні збільшили адресність призначення субсидії та повністю прибрали з процесу комісії виконкомів, які приймали остаточне рішення про призначення або непризначення за місцем, з урахуванням окремо взятої ситуації. Правила уніфіковані, і питання субсидій тепер повністю у веденні структурних підрозділів з питань соцзахисту.

За умови отримання всіх необхідних документів (а їх список тепер не є вичерпним), рішення про призначення або непризначення там повинно прийматися протягом десяти днів. Ще три дні є на те, щоб повідомити про це.

Якщо потрібно, документи у заявника можуть запросити додатково. Якщо пакет не вдалося сформувати разом з подачею заяви, то на розгляд питання відводиться 30 днів.

Як ми і вказували, подаватися на субсидію можна онлайн, і ідентифікуватися або за допомогою кваліфікованого електронного підпису, або через систему BankID. Але якщо через цю процедуру здобувач не проходить, для призначення субсидії на документах потрібно буде поставити підпис.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору