Ужгородка

Новини Закарпаття

Миротворчі місії ООН: історія створення та ефективність використання

Миротворчі місії ООН діють у різних куточках планети з різним ступенем успішності. З моменту утворення організація провела більше 70 миротворчих операцій, деякі з них тривають і понині. Найдавнішими є місії на Близькому Сході та на Індо-пакистанському кордоні. Діючи відповідно з 1948-1949 років.

Подробиці – в матеріалі НАШої редакції.

Однією з найбільш кровопролитних миротворчих операцій в історії ООН стали події в Конго у 60-х роках. Загинули близько 250 миротворців і цивільних співробітників організації.

Місія на Кіпрі – одна з найдовготриваліших. Вона почалася у 64-му році і триває по теперішній час. У війні між Грецією і Туреччиною запобігло не ООН, а США, які направили до острова шостий флот. Контингент ООН з того часу охороняє лінію поділу сторін.

Місія у південному Лівані на кордоні з Ізраїлем піддавалася критиці обох сторін конфлікту. Найтрагічніший епізод в історії місії пов’язаний з подіями в Сребрениці. У 1995 році командування голландського миротворчого батальйону на вимогу сербських сил вивело свої сили з міста, побоюючись за життя військовослужбовців. Серби влаштували різанину мусульман. У відповідь НАТО завдала авіа удари по території Сербської Республіки. У грудні 1995 року було досягнуто угоду, яка упинила кривавий міжетнічний конфлікт.

Як повідомляв НАШ раніше, за добу від COVID-19 вилікувалось 13 298 українців.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору