Ужгородка

Новини Закарпаття

Індексація пенсій, зарплат, стипендій. За яким принципом відбувається перерахунок доходів?

Індексація – термін, який веде за собою обов’язкове підвищення доходів. Як рахуються ваші додаткові гроші, за яким принципом виплачують надбавку та хто її отримує?

Подробиці дізнавалась НАШа Алла Вишня.

Індексація – це закріплена законодавством збільшення доходів. Надбавка повинна принаймні частково компенсувати подорожчання товарів та послуг.

Індексації підлягають:

  • Пенсії;
  • Стипендії;
  • Грошове забезпечення військових;
  • Допомога на дітей;
  • Допомога з безробіття;
  • Допомога з інвалідності.

Державна служба статистики готує індекс споживчих цін, тобто дані про те, що і на скільки подорожчало в країні за останній період. Величину приросту множать на грошовий дохід і ділять на 100%. Так утворюється сума, яку вам додадуть під час чергової індексації.

Усього в Україні індексують доходи із 2003 року. Втім, три останні роки перерахунок пенсій роблять за іншою формулою. Розмір надбавки наполовину залежить від інфляції за попередній рік та від розміру середньої зарплати по Україні. Ці два показники складають, так і виходить розмір індексації пенсій. Цьогорічна планова індексація склала 11%.

Цьогорічне підвищення відбулося на початку весни для окремих категорій пенсіонерів. Отримали додатково від 100 до 300 гривень.

Працюючим пенсіонерам в першу чергу індексується зарплата і вже потім пенсія. І то лише на підставі довідки від роботодавця про суму заробітної плати та останній перерахунок. Втім, до надбавки до пенсії загальний дохід пенсіонера не повинен бути вищим, ніж прожитковий мінімум.

Наступна індексація пенсій в Україні запланована у грудні. Пов’язано це з майбутнім збільшенням мінімальної зарплати із 6 000 до 6 500 грн.

Як повідомляв НАШ раніше, Китай повідомив про перший у світі випадок захворювання людини пташиним грипом H10N3.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору