Ужгородка

Новини Закарпаття

Примусова госпіталізація хворих на психічні розлади. Права і обмеження хворих

Кожен шостий на планеті відчуває проблеми із психічним здоров’ям. Якщо говорити про дітей – це кожен п’ятий. Такі дані ВООЗ, окрім того, помірними або ж важкими розладами психіки страждає кожен дев’ятий, хто живе у районі проведення збройних конфліктів. Види розладів, які трапляються найчастіше – це алкогольна і наркотична залежність. Втім, окрім них існують сотні розповсюджених і рідкісних порушень психіки.

Подробиці дізнавалась НАШа Алла Вишня.

Часто хворий може стати небезпечним для себе самого або для оточення. Якщо випадок критичний і невідкладний, людину чекає примусова шпиталізація. Однак, якщо хворий не несе загрози, лікарі не мають права забрати його на лікування без згоди, хіба що так вирішить суд.

Примусова госпіталізація в обхід закону неможлива у державних лікувальних закладах. Однак, не всі хворі про це знають. Тому часто відчуваючи, що мають проблеми з ментальним здоров’ям, бояться йти до лікаря. Адже їм страшно стати в’язнем лікарняної палати.

Люди, яким надається психіатрична допомога, мають право на:

  • Відмову від надання допомоги, якщо вона не примусова;
  • Утримання в психіатричному закладі на період лікування;
  • Безоплатну юридичну допомогу;
  • Альтернативний, за власним бажанням, психіатричний огляд;
  • Ознайомлення з власною карткою;
  • Особисту участь у судових засіданнях щодо надання їм допомоги.

Також лікарі не мають права забирати мобільний телефон чи інші гаджети, а у лікарні має бути стенд із правами пацієнтів. Отримати психіатричну допомогу можна у багатопрофільній чи спеціалізованій лікарні вашого міста.

У психіатричному закладі можуть обмежити права хворого:

  • Приймати відвідувачів наодинці;
  • Купувати і використовувати предмети повсякденного вжитку;
  • Перебувати на самоті.

Є й інший формат амбулаторно-психіатричної допомоги – мобільні мультидисциплінарні команди. У складі – психіатр, психолог, медсестра та представник соцслужби, вони виїжджають до пацієнта, щоб надати допомогу вдома. Зараз їх в Україні лише сім. Вони піклуються про 200 пацієнтів, оплачує такі послуги нацздоров’я. З 1 липня пілотний проект перетвориться на системну роботу, за яку платитиме держава.

В Україні 30% населення принаймні один раз страждають на психічний розлад впродовж життя.

Як повідомляв НАШ раніше, у Рівному відкриють центр масової вакцинації від COVID.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору