Ужгородка

Новини Закарпаття

Від чого залежить смак кави, які бувають сорти і ступені обсмажування зерен?

Кавоманам присвячується. Як почати розумітися на сортах, ступені обсмажування, величині помолу та як ці фактори впливають на смак заварної кави?

Подробиці дізнавалась НАШа Алла Вишня.

Перш за все арабіка і робуста – це не просто сорти кави, це назви дерев з яких вона зібрана. Зерна відрізняються навіть візуально, у робусти більш круглі та об’ємні зерна, а в арабіки плоскі та з розрізом. Вважається, що арабіка – це преміальне зерно, воно дорожче, а смак у кави вишуканіший. Водночас сорт менш гіркий, але має виражену кислинку. Якщо ж ви прихильник міцної кави, аби прокинутися тут краще вибирати робусту.

Тип обсмаження кави:

  • Світле – помірна кислинка, тонкий аромат;
  • Середнє – солодко-гіркий, легка кислинка;
  • Середньо-темне – яскравий солодко-гіркий смак, менше кислинки;
  • Більш темне – різкий солодкий-гіркий смак, мало кофеїну;
  • Дуже темне – разючий солодко-гіркий смак, мінімум кофеїну

Склад кави може містити один сорт або ж купаж – це коли змішані декілька сортів. Останній характеризується насиченим, багатим смаком. До такої кави часто додають молоко або вершки. Однак купаж дає можливість замаскувати неякісну каву або ж іноді смаки перебивають один одного, тоді  як моносорти зберігають смак одного сорту, їх зазвичай готують без додавання молока.

На смак також впливає клімат і країна, де виросла кава.

Смаки кави, витрощеної в різних регіонах:

  • Африка – відчутна кислотність і солодкість, фруктові ноти;
  • Індія – м’який смак, горіхові ноти;
  • Колумбія – баланс кислинки і гіркуватості, шоколадні, медові ноти;
  • Бразилія – різкий гіркий смак без кислинки, ноти арахісу, какао, спецій;
  • Америка – дуже солодкий смак, ноти тропічних фруктів, фініків, лісових ягід.

Окрім того, кожна країна має власні секрети приготування кави. Українці ж найчастіше п’ють або ж заварене вдома в турці, або залиту окропом каву.

Як правильно зберігати каву? Перш за все жодного пластику, уже змелену каву слід тримати у скляній посудині, яку можна щільно закрити. Смак та запах напою зберігається в середньому місяць після обсмажування. Якщо купуєте уже змелену, вона повинна бути у жерстяній упаковці чи упакуванні з фольги.

Як повідомляв НАШ раніше, на Прикарпатті повідомили про вибух на магістральному газопроводі.

Джерело: Наш.live

uzhik

uzhik

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору