Ужгородка

Новини Закарпаття

Як захистити свої права в цивільному шлюбі?

Кожна десята пара в Україні живе в цивільному шлюбі, тобто в такому, який не підтверджений на законодавчому рівні. Трапляється, що до одруження справа не доходить через низку особистісних причин, однак пара живе разом, має спільно нажите майно та інколи дітей. В таких випадках варто подбати про свої права.

Подробиці дізнавалась НАШа Алла Вишня.

У Міністерстві юстиції пояснюють, у документі можна прописати розподіл майна, отриманого до того як ви почали жити разом. Також можна зазначити витрату премій, нагород, отриманих під час проживання, чи користування коштовностями. У договір можна внести фактично все, головне, щоб ці пункти не були заборонені законом.

У договорі для цивільного шлюбу зазначають:

  • Дату початку спільного проживання;
  • Умови користування особистими речами партнера;
  • Умови поділу спільного майна, у разі припинення стосунків;
  • Можливість внесення змін та доповнень до договору;
  • Правовий режим спільно набутого майна.

Втім, в такому договорі не можливо визначити особисті стосунки, обмежувати права на спільних дітей чи ставити партнера у максимально не вигідне фінансове становище. Нотаріус під час договору не обов’язковий, однак офіційно завірений документ дає вам низку гарантій.

Переваги договору для цивільного шлюбу. Документ, завірений нотаріально:

  • Регулює право користуватися спільним майном;
  • Документ неможливо визнати  недійсним;
  • Договір є доказом для отримання спадку в четверту чергу.

Аби укласти такий договір потрібно мати лише паспорт та ідентифікаційний код. Однак, підписувати такі документи українці не поспішають. Ця послуга у нашій країні поки не дуже популярна, кажуть адвокати. Якщо пара хоче офіційно завірити свої відносини, то у більшості вони укладають шлюб.

Європейці більш прогресивні у таких питаннях. За кордоном цивільний шлюб має назву конкубінат. Наприклад, серед французів популярний договір, який визначає їхні майнові відносини та сумісне життя.

Як повідомляв НАШ раніше, Японія закрила небо для білоруських літаків.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору