Ужгородка

Новини Закарпаття

Дотрудитися до пенсії. Що робити і куди звертатися, щоб довести свій трудовий стаж?

Виводити українців на пенсію якомога пізніше і зробити все, щоб вони якомога довше робили внески до Пенсійного фонду – тактика і стратегія будь-якої нашої влади. Тому виріс пенсійний вік для жінок до 60 років. Щороку, і так буде до 2028 р., збільшуються вимоги до страхового стажу, а якщо його не вистачає, то на заслужений відпочинок відпускають вже не у 60 років, а у 63 роки або 65 років. Тема підвищення пенсійного віку також не покидає політичні уми.

Вихід на пенсію за віком міцно прив’язали до страхового стажу. Але так він називається тільки в останні 17 років. Після того, як був прийнятий закон про загальнообов’язкове пенсійне страхування та для виходу на пенсію почали враховувати періоди, коли українці сплачували єдиний соціальний внесок. До 2004 року стаж був трудовим. Тепер, виходячи на пенсію, досить часто його доводиться підтверджувати. Як рахують стаж для виходу на пенсію, чим можна підтвердити трудовий до 2004 року, якщо є проблеми з головним документом – трудовою книжкою, що зараховується до стажу трудового і страхового?

Зміст

  • 1Як рахують стаж для виходу на пенсію?
  • 2Що зараховується до стажу?
  • 3Що і хто може підтвердити стаж?

Як рахують стаж для виходу на пенсію?

Параметричною пенсійною реформою 2017 року в Україні затвердили поетапне підвищення вимог до страхового стажу для виходу на пенсію за віком. У 2021 році для того, щоб стати пенсіонером в 60 років потрібно 28 страхового стажу. Якщо його не вистачає, доведеться виходити на пенсію у 63 роки, і в цьому році вимоги до стажу для цього віку – 18-28 років. Якщо і його не вистачає, можна вийти пізніше – у 65 років, і вимоги до стажу для цієї вікової категорії зараз 15-18 років. У 2028 році, коли закінчиться підвищення вимог, для виходу на пенсію за віком у 60 років буде потрібно вже 35 років страхового стажу. Тобто ще протягом багатьох років зараховуватися повинен стаж не тільки страховий, але і трудовий. В чому різниця?

Страховий стаж – період щомісячної сплати страхових внесків (ЄСВ) в розмірі не нижче мінімального на підставі даних персоніфікованого обліку. Тобто 22% (ставка ЄСВ) від розміру мінімальної зарплати (в цьому році – 6000 грн, а з 1 грудня 2021 року – 6500).

Поняття страхового стажу з’явилося разом із законом про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та його рахують з 1 січня 2004 р. До цього в стаж зараховували не період сплати страхових внесків, а період роботи. Це і був стаж трудовий. Законом про соцстрахування трудовий стаж до 2004 р. зараховується до страхового.

Що зараховується до стажу?

Без сплати страхових внесків зараз до страхового стажу зараховують:

  • строкову службу в армії, військову та альтернативну службу, участь у бойових діях, службу в військових формуваннях, створених відповідно до українського законодавства;
  • відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами та по догляду за дитиною до трьох років;
  • догляд за дитиною з інвалідністю, особою з інвалідністю I групи, за літньою людиною, якій на підставі медико-санітарної експертизи необхідний постійний догляд, за літньою людиною старше 80 років;
  • період виконання обов’язків батьків-вихователів у дитячому будинку сімейного типу;
  • період отримання допомоги по безробіттю, виплати матеріальної допомоги на підвищення кваліфікації, перепідготовки, профпідготовки;
  • інвалідність внаслідок травми на виробництві або профзахворювання;
  • перебування за кордоном дружини або чоловіка дипломата під час несення дипслужби.

У цьому списку немає двох пунктів про періоди, які, на додачу до перерахованих, раніше зараховувалися до трудового стажу:

  • перебування за кордоном дружини офіцера, прапорщика, мічмана під час служби чоловіка в тому випадку, якщо не було можливості для працевлаштування (до десяти років);
  • навчання у вишах і середніх спеціальних навчальних закладах (денна форма навчання), на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації, перекваліфікації в клінічній ординатурі, докторантурі та аспірантурі.

Ці два пункти будуть зараховуватися до стажу тільки в період до 1 січня 2004 р.

Що і хто може підтвердити стаж?

З 2004 р. підстава для обчислення стажу – дані персоніфікованого обліку. До 2004 р. підтверджують його на підставі дійсних тоді правил і головний документ – трудова книжка. Це передбачено Порядком підтвердження трудового стажу для пенсії.

Але можливі проблеми, з якими люди зараз часто стикаються. Вони можуть бути з самою трудовою: механічне її пошкодження, виправлення в ній. Крім того, вона зовсім може бути втрачена. Що може бути підтвердженням замість неї?

“Довідки з посиланнями на відповідні накази про прийом на роботу і звільнення з роботи. Також особові рахунки, відомості про нарахування заробітної плати довідками зазначеного зразка (зразки наведені в додатках до Порядку, – авт.) і копії архівних документів, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори, угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, що містять відомості про періоди роботи. Якщо такі документи відсутні, можна спробувати підтвердити трудовий стаж профспілковими квитками. В даному випадку зверну увагу, що до трудового стажу вам будуть включатися тільки ті періоди, за які сплачені членські внески в профспілках”, – говорить адвокат Ростислав Кравець.

Наступне запитання: куди за цими документами звертатися? В першу чергу на підприємство, де людина працювала або до правонаступника такого підприємства. Якщо від нього не залишилося й сліду, що для 90-х і початку 2000-х не дивно, стукати потрібно в місцеві архіви або місцеві управління Пенсійного фонду.

“Але необхідно буде надати чітку інформацію про те, де знаходилося підприємство, свої документи, для чого необхідна допомога. І ПФ сам може витребувати відповідні документи”, – уточнює Кравець.

Військова служба до 2004 р. підтверджується військовим квитком, довідкою з комісаріату, військової частини, установи Міноборони, архіву. Право на пенсію є у підприємців. Вони сплачують страхові внески і теж є в базі персоніфікованого обліку, а до 2004 р. підприємницьку діяльність і сплату внесків підтверджує довідка Пенсійного фонду, торговий патент, патент про сплату фіксованого прибуткового податку, свідоцтво про сплату єдиного податку. Навчання у виші та середньому спеціальному навчальному закладі підтверджують диплом, довідка з установи, посвідчення, виписка з архіву із зазначенням періоду навчання.

Тобто навіть при пошуку документів доведеться неабияк потрудитися. Але можуть виникнути складності і тут. Можна не знайти і слідів даних про колишнє місце роботи або місце отримання трудового стажу. В цьому випадку підтвердженням можуть бути показання не менше ніж двох свідків, які працювали там же.

Ця ситуація актуальна і для внутрішньо переміщених осіб, які не можуть підтвердити свій стаж в зв’язку з тим, що підприємства, де вони працювали, залишилися на тимчасово окупованих територіях. Якщо після 2004 р. факт сплати страхових внесків там підтвердить персоніфікований облік, то з трудовим стажем все буде ще складніше, ніж для заявників з підконтрольних територій. Тому що їм теж доведеться шукати не менше ніж двох свідків. Потрібно буде отримати їх показання, а також додати довідку з архіву про те, що про роботу немає відомостей.

Опитувати свідків для підтвердження стажу будуть в територіальному відділенні ПФ, за результатами складуть акт. Якщо свідок живе за кордоном, він може відправити письмову заяву, завірені копії документів, які підтверджують його роботу на одному підприємстві з заявником. Заяву має повинна легалізувати Міністерство закордонних справ, диппредставництво або консульська установа України в цій країні.

Акт опитування, плюс документи свідків, які підтверджують факт їх роботи на підприємстві, передають комісії з питань підтвердження стажу. Комісія приймає рішення про зарахування або не зарахування стажу простою більшістю голосів, але його можна оскаржити в Пенсійному фонді або в суді.

Порядок формування та роботи таких комісій прописаний постановою Пенсійного фонду у 2006 р. Відповідно до нього заявнику, тобто людині, яка хоче підтвердити стаж, всіляко сприяють. Територіальні органи ПФ допомагають в зборі документів, в тому числі з виписками з реєстрів. Один територіальний орган може попросити інший опитати свідка, якщо він живе не там же, де заявник.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору