Ужгородка

Новини Закарпаття

Тепло авансом. Киянам рекомендують заплатити за опалення влітку: чи варто це робити?

Підвищення тарифів на тепло на 30% вже цієї осені: такий прогноз жителям столиці дали в Київській міськадміністрації. Причини, за якими повинні злетіти в ціні опалення і гаряча вода, ми вже наводили. З травня комунальники повинні купувати газ без режиму спецобов’язків. Умови, які тепер для встановив постачальник – “Нафтогаз”: закупівлі на умовах передоплати. Для цього потрібні обігові кошти, яких у підприємств немає. Тому в липні киянам відправляють платіжки за червень з рекомендованим авансовим платежем. Тобто не обов’язково, а за бажанням.

“Сума рекомендованого платежу визначається на основі прогнозованого обсягу споживання у певному розрахунковому періоді. Це близько 10 грн/кв. м опалювальної площі. Авансовий платіж відображатиметься в особових рахунках клієнтів як переплата. Тобто фактично кияни сплачують наперед і гарантовано менше платять взимку”, – пояснив директор СП “Енергозбут” КП “Київтеплоенерго” Костянтин Лопатін.

Nash.Live запитав у експертів, чи є ризики при літній оплаті частини тарифу за зимову послугу і як вони рекомендують вчинити з передоплатою?

Олег Пендзин, експерт Економічного дискусійного клубу:

– Мінімум, що б я рекомендував споживачам: якщо є борги, по можливості їх погасити. Хоча нас люто переконують, що боржники за житлово-комунальні послуги не будуть додані до реєстру боржників і на них не поширюватиметься автоматичне блокування коштів і списання, я в це слабо вірю. Зараз в Мін’юсті скільки коментуючих, стільки різних позицій. Це говорить про неузгодженість всередині процесу. Цілком можливо, що буде обраний найгірший з варіантів. Тобто будуть не тільки блокувати, але й примусово списувати. При цьому для банку не має значення, пенсійний це рахунок або ощадний. Це ніяк не відображається, і списати можуть. Якщо є борги і гроші, то потрібно погасити. Якщо грошей немає, то порада марна.

Що стосується авансових платежів, це ваше добровільне бажання. Ви повинні розуміти, що будь-які гроші коштують грошей. Якщо ви берете у когось кредит, ви за нього платите. Якщо панове з “Київтеплоенерго” хочуть взяти у населення кредит під виглядом авансових платежів, то вони повинні зменшити в майбутньому вартість своїх послуг. Або, принаймні, пообіцяти тим, хто оплачує аванс, якісь пряники. Якщо цього немає, то вас хочуть ошукати як мінімум на ті відсотки, які підприємство платило б банку.

Уявіть, що ви не споживач послуг, а просто сумлінний платник, у якого є гроші і до вас організація звертатися з проханням дати в борг. Ви будете їй давати в борг безкоштовно? Ні. Це не ваш родич. Аванс можна платити тільки в якості доброї волі і до нього вам ніхто не примушує. Ви зобов’язані, згідно з договором з постачальником послуг, своєчасно оплачувати за надані послуги. Авансувати не зобов’язані. Якщо хтось хоче аванс, то має платити.

Швидше за все, авансові платежі будуть враховуватися просто як передоплата за послугу. Ніяких нарахувань, у вигляді бонусів, подяки, відсотків, не буде. Якщо зараз ви заплатите за тепло, яке отримаєте в кращому випадку в жовтні, ви на півроку дасте в борг ТКЕ. Зараз приблизна вартість грошей – 12% річних. Вважайте, що ви подаруєте за півроку 6% від суми. Якщо ви настільки багаті – вперед. Ми рахуємо гроші, так чому за наш рахунок повинен хтось радіти? А ось борги потрібно платити.

Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій:

– Нічого в цьому страшного і надприродного немає. Таким чином намагаються отримати трохи грошей вперед, з урахуванням того, що люди набагато більше платять взимку, коли обсяг послуг найбільшу, і мало платять влітку. Якщо є бажання і гроші – можна заплатить. Якщо їх немає – можна не платити. Ні на що принципово це не вплине. Ніяких ризиків немає. Гроші будуть зараховані, а потім їх врахують в звичайний час оплати.

Ростислав Кравець, адвокат:

– В країні існує величезна кількість ризиків, йде знищення газотранспортної системи. Не факт, що ви сьогодні заплатите авансом за зиму за тепло, і воно у вас буде. Ніхто ніяких гарантій не надає. Так само, як ніхто не надає гарантії відшкодування шкоди в тому випадку, якщо тепла не буде, або не буде тієї організації, яка вам тепло постачає. Була одна компанія, збанкрутувала, іншій передали.

Робити передоплати у нас в державі – вкрай ризиковано. Держава неправова, вона постійно обманює громадян. Можна і гроші втратити, і тепло не отримати. Взимку і ціни можуть змінитися. Влітку ви заплатили за однією ціною, а взимку потрібно доплатити.

Звичайно, можна прийняти закони і нормативні акти про те, щоб авансовий платіж став не добровільним, а обов’язковим. Але в зв’язку з тим, що у людей немає грошей, це безперспективно. Навіть якщо спробувати змусити заплатити за три місяці, по всій країні буде регіт стояти. Вже і плакати ніхто не буде.

Я б тоді попросив видати мені пенсію авансом за десять років. Адже рівень життя у нас зростає, прожити я збираюся довго. Ось дайте мені пенсію вперед, а якщо щось не так, потім самі розбирайтеся.

Олексій Кучеренко, народний депутат, екс-міністр ЖКГ:

– Це прохання, виходите з цього. Київська влада звернулася з проханням до киян, допомогти їй в її розрахунках за газ з “Нафтогазом”. Але це зовсім не обов’язково.

Платити чи не платити, я поки що не готовий давати рекомендації. Найближчим часом я хочу сам розібратися з київською владою. В принципі, я навіть готовий підтримати в цьому заклику київську владу. Але при дотриманні певних зобов’язань з її боку.

Там повинні гарантувати, що компанія теплокомуненерго перестане грабувати киян і виставляти їм липові, необґрунтовані платіжки. Плюс цілий ряд інших речей. Вони повинні закінчити облік: за моїми підрахунками, 20% будинків без облыку. Вони повинні виконати свою обов’язкову програму, тоді у них і будуть моральні підстави звертатися до киян.

У нинішніх умовах, я розумію їх ситуацію, я більше на їхньому боці, тому що знаю, як їх ґвалтують “Нафтогаз” і уряд, але вони повинні свою обов’язкову програму виконати.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору