Ужгородка

Новини Закарпаття

Менеджмент “Харківобленерго” намагається зберегти корупційні схеми на підприємстві – заява Smart Holding

Чинний менеджмент АТ “Харківобленерго” намагається зберегти корупційні схеми на підприємстві.

Про це йдеться в заяві інвестиційної групи Smart Holding щодо сьогоднішнього рішення Антимонопольного комітету України про скасування дозволу SMART HOLDING (CYPRUS) LTD на придбання 29,79% акцій АТ “Харківобленерго” поширеному прес-службою компанії в четвер.

Нагадаємо, сьогодні АМКУ відкликав дане на початку цього року SMART HOLDING (CYPRUS) LTD на придбання пакета акцій АТ “Харківобленерго” в розмірі, що забезпечує перевищення 25% голосів у вищому органі управління товариства. Рішення мотивоване тим, що представлена ​​в заяві SMART HOLDING (CYPRUS) інформація щодо АТ “Харківобленерго”, не може вважатися достовірною, оскільки вона подавалася не самою енергокомпанією або її уповноваженим представником.

Згідно із заявою Smart Holding, перегляд рішення АМКУ ініційований нинішнім менеджментом “Харківобленерго” і є відповіддю на активну позицію міноритарного акціонера в питанні підвищення прозорості в управлінні державним підприємством.

“Насправді, ситуація з переглядом АМКУ свого ж рішення ініційована діючим менеджментом АТ “Харківобленерго” і пов’язаними з ними особами з метою, як ми вважаємо, збереження свого корупційного статус-кво в енергокомпанії. І очевидно, SMART HOLDING (CYPRUS) LTD стала дуже незручним акціонером для окремих ділків, які наживаються на державній власності”, – йдеться в повідомленні.

У компанії зазначають, що протягом останніх років “Харківобленерго” стало одним з найбільш неприбуткових підприємств галузі. Так, якщо у 2015 році прибуток “Харківобленерго” становив 30-35 млн грн, то в наступні роки цей показник не перевищував 3-5 млн грн. Тоді як у 2020 році прибуток таких порівнянних компаній як ДТЕК “Одеські енергомережі” і ДТЕК “Дніпровські електромережі” склала 529,5 млн грн і 346,4 млн грн, відповідно.

Причиною такого незадовільного фінансового стану АТ “Харківобленерго”, на думку Smart Holding, “є існування численних корупційних схем і відверте розкрадання коштів”, що підтверджується десятками кримінальних проваджень, пов’язаних з підприємством.

У компанії наполягають, що не подавали в АМКУ недостовірної інформації, а всі дані щодо енергокомпанії, передані регулятору і випромінює ним протягом 5 місяців, були отримані з публічних офіційних джерел.

За словами директора по ризиках і безпеки Smart Holding Івана Герасимовича, що приводиться в заяві, перегляд рішення АМКУ жодним чином не впливає на законність придбання SMART HOLDING (CYPRUS) LTD акцій АТ “Харківобленерго”, а також на реалізацію компанією прав і обов’язків акціонера. При цьому він нагадав, що міноритарний акціонер ініціював проведення зборів акціонерів АТ “Харківобленерго” на якому планується обрати правомочну наглядову раду за участю незалежних директорів.

“Це стане запорукою ефективної діяльності товариства і забезпечить належний контроль за діяльністю менеджменту”, – резюмував представник Smart Holding.

Як повідомлялося, в січні цього року, SMART HOLDING (CYPRUS) LTD стала власником 29,795% акцій АТ “Харківобленерго” і ПрАТ “Харківенергозбут”, що раніше належали INTER GROWTH INVESTMENTS LTD. Операція була схвалена Антимонопольним комітетом України 28 січня цього року. 

Довідка

  • АТ “Харківобленерго” є оператором системи розподілу (ВСР), володіє і обслуговування розподільні електричні мережі, розташовані на території області.
  • Протяжність електромереж “Харківобленерго” складає 39,6 тис. Км, кабельних ліній – 7,3 тис. Км. Компанія експлуатує 11,16 тис. Підстанцій напругою 0,4-150 кВ.
  • ПрАТ “Харківенергозбут” надає послуги з постачання електроенергії споживачам Харкова і області.
  • Основними акціонерами компаній є держава в особі ФДМ володіє 65% акцій компанії, а також Smart Holding (Cyprus) Вадима Новинського – 29,79%.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору