Ужгородка

Новини Закарпаття

Європейські банки щороку ховають у офшорах 20 мільярдів євро

Платники податків обурені, що банки розміщують в офшорах близько 1,5 трлн євро їх вкладень

Провідні європейські банки кожен рік розміщують в податкових гаванях близько 20 млрд євро.

Нагадаємо, синоніми податкової гавані – офшорної зони, безподаткова зона, податковий притулок, або просто офшори.

Офшорами користуються 36 великих банків ЄС. Серед них Barclays, HSBC і NatWest (відтепер Royal Bank of Scotland), Monte dei Paschi di Siena, Intesa Sanpaolo, HSBC, Barclays, Nordea, BBVA, Banco Santander і Rabobank. Однак це малий процент від загальної кількості банків – менше 15%.

Ці банки реєструють 14% свого прибутку в податкових гаванях, через що він надмірно високий. Ефективна ставка податку розраховується як відношення сукупного сплаченого податку до оголошеної прибутку в усіх юрисдикціях. Близько 238 000 євро прибутку на одного співробітника реєструється банками в гаванях в порівнянні з 65 000 євро в країнах, які не є такими.

Незважаючи на те, що банки реєструють 14% свого прибутку в податкових гаванях, відсоток зайнятого в них персоналу становить всього 4%.

Читайте: Витрати на сільгоспвиробництво зросли майже на 35%

Тобто банки для уникнення податків штучно перенаправляють свої прибутку в юрисдикції країн з низькими податками. Представник HSBC заперечує використання подібної стратегії. Також у Barclays стверджують, що банк є п’ятим за величиною платником податків у Великій Британії.

Цієї ситуацією особливо обурені активісти, бо в офшори “зливається” понад 1,5 трлн євро платників податків. Вони виявили 17 найпопулярніших країн для офшорів: Багами, Бермуди, Британські Віргінські острови, Кайманові острови, Гернсі, Гібралтар, Гонконг, Ірландія, острів Мен, Джерсі, Кувейт, Люксембург, Макао, Мальта , Маврикій, Панама та Катар.

З них найвигідніша податкова ставка у Люксембурзі (15%), тоді як Бермуди, Панама, Британські Віргінські острови та Кайманові острови взагалі мають нульову ставку.

Landlord раніше повідомляв, що в 2015–2017 роках з України в офшорні зони вивели 1,5 млрд доларів прибутків від експорту пшениці та кукурудзи. 

Джерело: The Guardian 

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору