Ужгородка

Новини Закарпаття

Обов’язкова екологічна страховка та нові довічні стипендії: що прийняв Кабмін 8 вересня?

Покарання за неякісні соціальні послуги, виплати постраждалим від аварій на небезпечних підприємствах, нові правила для підтвердження пільг сім’ям загиблих, довічні стипендії та попередження щодо “жовтої” зони. Що саме погодив Кабмін на засіданні 8 вересня?

Зміст

  • 1Штрафи за неякісні соцпослуги
  • 2Екологічна страховка
  • 3Плани на ЖКГ
  • 4Ділимо гроші
  • 5Ліцензія на коноплю
  • 6Злиття заради іпотеки під 7%
  • 7Перевірка на пільги
  • 8Стипендія Праведникам

Штрафи за неякісні соцпослуги

З 2020 року в Україні діє закон про соцпослуги – тобто про ті, які надаються українцям в складних життєвих обставинах: похилий вік, відсутність житла і роботи, психічні розлади, інвалідність, невиліковні хвороби та ін. Надають соцпослуги державні, комунальні та приватні організації . Також ведеться реєстр надавачів соціальних послуг.

У Мінсоцполітики констатують, що майже 900 приватників, які забезпечують проживання та догляд за людьми похилого віку, в реєстрі відсутні. Там нагадують і про пожежу в приватному будинку для літніх людей в Харкові в січні цього року, в якому загинули 15 осіб. За результатами перевірок після нього тільки кримінальних проваджень ініціювали 49.

Тепер в Мінсоцполітики розробили, а в Кабміні погодили для подачі в Раду, законопроект про відповідальність для надавачів соцпослуг:

  • за порушення повноважень, зобов’язань і вимог щодо діяльності – штраф за новою статтею Кодексу про адмінправопорушення від 850 до 1700 грн;
  • надання неповної інформації тому, хто видає ліцензію, дозволи – штраф від 17000 до 34000 грн;
  • невнесення інформації до реєстру – штраф від 850 до 1700 грн;
  • невиконання вимог перевіряючих (Мінсоцполітики, його посадові особи отримають право складати протоколи про адмінправопорушення) – 170-340 грн.

Екологічна страховка

Уряд готується ввести страхування цивільної відповідальності за заподіяну через порушення екологічного законодавства шкоду. Оформляти страховку повинні будуть підприємства з високим ступенем ризику. Страховики з ліцензією на видачу таких полісів об’єднаються в пул – Бюро екологічного страхування. Самі поліси покриватимуть збитки від аварій державі, життю, здоров’ю та майну третіх осіб.

Страховий випадок – факт збитку, підтверджений судом. Мінімальну страхову суму і страховий тариф визначить Кабмін, вище мінімальної – пропишуть в договорі. Франшиза – 1% від страхової суми за договором, якщо йдеться про збиток майну. При шкоді життю, здоров’ю та навколишньому середовищу франшиза не використовується.

Максимальні розміри виплат окреслені в законопроекті в фіксованих сумах. Шкода життю і здоров’ю – 500 тис. грн на одного загиблого або постраждалого і не більше 5 млн грн, якщо загиблих або постраждалих кілька. Якщо загиблих або постраждалих більше десяти осіб, 5 млн розподіляти пропорційно.

Терміни відшкодування:

  • державі – до 30 днів після страхового випадку;
  • майну третіх осіб – до 20 днів;
  • здоров’ю – до десяти днів;
  • життю – до семи днів.

Плани на ЖКГ

У Кабміні розписали план на 2021-2022 рр. по комунальному законодавству: постановам, які прийматимуть і вже прийняли, і стимулюванню законопроектів в Раді. У ньому констатували, як успішно погодили своєю нормативкою укладання індивідуальних договорів на централізоване водопостачання та тепло (обидві постанови виправили 8 вересня), вивезення сміття, встановлення граничного розміру абонплати для споживачів і деяких інших. Погодили порядок відшкодування витрат власнику і співвласникам будинку на установку лічильників, виправили порядок формування тарифів на тепло для обласних ліцензіатів і КМДА, розробили порядок перерахунку вартості комуналки, за той час поки її не надавали.

У 2022 р. збираються схвалити законопроект з перенесенням конкурсів на управителя багатоквартирного будинку. Також збираються педалювати узгодження в Раді кількох законопроектів. Зокрема, йдеться про два: №4403 і №4404. Ними прописують умови контролю якості комуналки. Оскільки зараз ці функції фактично за тими, хто послуги і надає: за місцевими органами влади, тоді як основні постачальники ЖКП – комунальні ж підприємства. За порушення порядків і правил у сфері житлово-комунального господарства пропишуть відповідальність, а контрольні функції покладуть на нову Державну житлово-комунальну інспекцію.

Ділимо гроші

Кабмін відкоригував список кодів бюджетної класифікації, за якими держоргани, які стежать за надходженнями по ним, роблять подання до Держказначейства. Причина – зміни самих кодів Мінфіном, скасування і поява нових. Наприклад, в Державну податкову службу передають код з податку на прибуток від букмекерської діяльності та азартних ігор.

Уряд ще раніше відрапортував про повну готовність підзаконної бази для роботи “інвестнянь”. Супроводом інвестпроектів займається Офіс із залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest). Тепер в Кабміні зробили зовсім небагато – погодили розміри зарплат в UkraineInvest та Офісі з розвитку підприємництва та експорту. Рівень ставок в обох конторах однаковий: фахівці стартують з 11 тис. грн на місяць, аналітики – з 17 тис. грн, начальники відділів – з 22,7 тис. грн, директорам двох компаній передбачений оклад 43,7 тис. грн.

У бюджеті-2021 виділили 125 млн грн субвенції бюджетам місцевим на ліквідацію наслідків конфлікту на Донбасі. Зокрема, це покупка нерухомості для ВПО. Субвенцію розподіляють за запитом місцевих рад, і Кабмін своїм рішенням задовольнив їх в десятьох областях на 43 об’єкти на загальну суму в 11,9 млн грн. Йдеться про нерухомість в невеликих містах і селищах, а не обласних центрах. Наприклад, в Енергодарі на шість об’єктів для ВПЛ загалом виділяють 2 млн грн. І тим цікавіше порівняти ці витрати з іншим урядовим рішенням приблизно на ту ж суму.

Кабмін погодив перерозподіл 2,38 млн грн з програми врядування та керівництва в сфері гарантій медобслуговування на управління і керівництво в сфері охорони здоров’я. А саме на ремонт входу в будівлю Міністерства охорони здоров’я, даху, фасаду та облаштування поста охорони.

Після появи штаму “Дельта” в травні і при схваленні президента, Кабмін прийняв постанову про виділення гуманітарної допомоги. Тепер, через чотири місяці, там не те що передумали, але вирішили зменшити обороти, і скоротити обсяг підтримки з 15 млн до 14,455 млн грн.

Ліцензія на коноплю

В уряді підправили нормативку з видачі ліцензій для підприємств, які культивують рослини з переліку наркотичних засобів (конопля, мак, кокаїновий кущ).

Спочатку до заяви на видачу ліцензій додавалася довідка з МВС про те, що у співробітників немає судимостей, і дозвіл Нацполіції на використання приміщень. Тепер просто потрібно буде подати відповідні відомості: що дозвіл є, а судимостей немає. Змінюються і терміни обов’язкових звітів органів ліцензування. До 31 січня потрібно буде подавати дані про кількість вироблених, ввезених, виготовлених в Україні в попередньому році наркотичних засобів (було до 31 березня); до 1 грудня – про кількість вирощених і перероблених в цьому році рослин маку та конопель.

Злиття заради іпотеки під 7%

У грудні минулого року Мінфін за дорученням Кабміну підписала статут “Української фінансової житлової компанії”. Це приватне акціонерне товариство повинно реалізовувати ініціативу Володимира Зеленського про доступну іпотеку для українців під 7% (спочатку говорили про те, що на 20 років, а потім, що на 30 років).

Ресурс – випущені Мінфіном облігації внутрішньої державної позики, на які купуються акції нового ПрАТ на суму 20 млрд грн. Але цього було мало, оскільки в країні живе заснована у 2004 р. для викупу гривневих іпотечних кредитів Державна іпотечна установа. У квітні Рада прийняла закон про злиття ДІУ з Укрфінжітлом. У серпні Кабмін погодив умови, на яких ПрАТ буде забезпечувати українців житлом, точніше, кредитами під 7%. Тепер черга дійшла й до злиття.

Потрібно буде провести інвентаризацію майна, активів і зобов’язань ДІУ, створити комісію з реорганізації, виключити ДІУ з реєстру юросіб, провести оцінку майна, закрити рахунки в банках, скласти список вимог кредиторів. Потім скласти і провести акт передачі і, якщо необхідно за підсумками всієї калькуляції, провести додаткову емісію акцій Укрфінжитла. Які, за умовами законодавства, викуповуються за рахунок ОВДП, тобто за рахунок боргових зобов’язань держави, а якщо простіше, то за рахунок платників податків.

Перевірка на пільги

Згідно із законом про статус ветеранів війни, є категорія осіб, які до них прирівнюються і отримують ті ж пільги (безкоштовні ліки, 75% знижки на оплату комуналки і використання житла в межах норм, безкоштовний проїзд). У цьому списку – дружини і чоловіки загиблих, якщо вони не одружилися вдруге, неповнолітні діти.

У Кабміні поправили нормативку про посвідчення члена сім’ї загиблого. До змін, в нього потрібно було щорічно вклеювати бланк, – підтверджувати, що повторний шлюб не відбувся. Тепер норми про бланк прибирають, а дані органи соцзахисту перевірятимуть самі. Крім того, тепер дітям загиблих до 14 років пільги передбачені на підставі виданої матері довідки, хоча до змін було зазначено, що до 16 років. Поправку внесли, оскільки в 14 років підліткам вже видають паспорт, і вони отримують неповну цивільну дієздатність. Тобто з 14 років дітям загиблих почнуть видавати посвідчення.

Стипендія Праведникам

Кабмін передбачив виплату з 1 червня 2021 р. щомісячної довічної стипендії в розмірі трьох прожитмінімум для осіб, які втратили працездатність (зараз це 5 562 грн). Виплати передбачені українцям, яким Ізраїльський інститут “Яд ва-Шем” надав статус Праведника світу (таких 18) або Єврейською радою України – статус Праведника України (таких шість) або Праведник Бабиного Яру (таких двоє). Тобто тим, хто в роки ДСВ рятував євреїв від нацистських переслідувань.

До речі

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні зробив такі заяви:

  • трирічні контракти ТКЕ з “Нафтогазом” і ціною на рівні 7,42 грн за куб дозволяють місцевій владі не підвищувати тарифи на тепло;
  • готовність до опалювального сезону – 80%;
  • в підземних сховищах зараз 18 млрд кубометрів газу, а до початку опалювального сезону буде 19-20 млрд;
  • найближчим часом буде розглянуто питання про перехід в “жовту” епідеміологічну зону. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко уточнив, що готується постанова, якою для вакцинованих українців обмеження, характерні для “жовтої” зони, пом’якшать. У тому числі для роботи вакцинованих колективів і при доступі в громадські місця. Поки ця постанова не запрацює, школи, навіть після переходу в “жовту” зону, будуть працювати за принципами зони “зеленої”. Тобто одразу не виведуть на дистанційку ті, де вакциновані менше 80% колективу;
  • бюджет буде поданий до Ради 15 вересня.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору