Ужгородка

Новини Закарпаття

Фонд держмайна паралізував систему корпуправленія “Харківобленерго” і “Харківенергозбуту”, – заява Smart Holding

Представники Фонду державного майна України не взяли участь у позачергових зборах АТ “Харківобленерго” та ПрАТ “Харківенергозбут” ініційованих Smart Holding (Cyprus) Ltd, тим самим фактично паралізувавши систему корпоративного управління підприємствами.

Про це заявили в прес-службі компанії Smart Holding (Cyprus), яка є акціонером зазначених товариств.

Згідно з повідомленням, збори проводилися в дистанційному режимі 3 вересня.

В їх порядок були включені питання про обрання нових, в тому числі незалежних, членів наглядових рад енергокомпаній, а також про проведення спеціальної перевірки фінансово-господарської діяльності товариств за період 2019-2020 рр. Збори акціонерів визнані такими через відсутність кворуму.

“ФДМ своєю бездіяльністю повністю паралізував систему корпоративного управління в “Харківобленерго” і “Харківенергозбут”. У компаніях досі не сформовані правомочні наглядові ради з незалежними членами. Ігноруючи вимоги закону, Фонд дав існуючому менеджменту енергокомпаній черговий карт-бланш на збереження корупційних схем” , – цитує прес-служба директора з ризиків і безпеки Smart Holding Івана Герасимовича.

За його словами, зараз Національна поліція, ДБР і НАБУ розслідують десятки кримінальних справ, в яких фігурують керівники цих акціонерних товариств. Збиток державі в рамках цих виробництв оцінюється десятками мільйонів доларів, відзначає представник компанії.

В Smart Holding висловили надію, що передача енергокомпаній в управління Міненерго відповідно до рішення РНБО змінить ситуацію, і незалежні органи управління товариствами будуть сформовані. Нагадаємо, що 28 квітня 2021 відбулися загальні збори акціонерів АТ “Харківобленерго” та ПрАТ “Харківенергозбут”, в ході яких не були сформовані Наглядові ради акціонерних товариств.

Формування незалежних Наглядових рад в компаніях, у статутних капіталах яких 50% + акцій належить державі, є обов’язковим, відповідно до Закону України №1405-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності”, який був прийнятий Верховною Радою 2 червня 2016 року.

За даними видання “Наші Гроші” з початку поточного року “Харківобленерго” закупило за даними системи “Прозорро” обладнання, матеріали та послуги на суму понад 2,5 млрд грн. При цьому, виходячи з аналізу тендерних процедур, в більшості випадків ціни закупівель в середньому на 30-40% перевищували ринкові. У лютому цього року обласна прокуратура провела обшуки в адміністративних будівлях “Харківобленерго”.

За даними наглядового відомства, обшуки проводилися в рамках розслідування фактів зловживання службовим становищем менеджментом компанії, що спричинило збитки. Мова, зокрема, йшла про навмисне заниження обсягів споживання електроенергії для окремих підприємств в рамках домовленостей. За даним фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 (привласнення майна, вчиненого за попередньою змовою групою осіб) КК.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору