Ужгородка

Новини Закарпаття

Німецькі вчені створили фіолетові томати з пігментом буряка

Дослідники вставили у томати три гени, необхідні для біосинтезу бетаніну

Дослідники Інституту біохімії рослин Лейбніца у Німеччині створили фіолетові помідори завдяки методам генної інженерії. Для цього вони вживили в рослину гени, відповідальні за біосинтез бетаніну, і активували їх у дозрілих плодах.

Зазначається, що бетанін зазвичай виробляється не томатами, а червоним буряком і використовується як природний харчовий барвник. Цей тип методів генної інженерії допомагає виробляти речовини у спеціально розроблених системах виробництва рослин. Це відіграватиме важливу роль у майбутньому, особливо для виробництва ліків.

Таким чином, основною метою дослідження було не створення нового сорту томатів, а скоріше вдосконалення методів генінженерії.

Навіть для бетаніну потрібно було багато планувати та коригувати рослини, щоб досягти бажаного рівня синтезу. Дослідники вставили три гени, необхідні для біосинтезу бетаніну, у томати, а також ввели кілька генетичних перемикачів, щоб активувати вставлені гени лише у плодах і під час дозрівання. Однак спочатку виробництво бетаніну було мізерним. Необхідно було вставити четвертий ген, який забезпечував би наявність важливої ​​речовини-попередника, щоб підтримувати вищий рівень біосинтезу пігментів. Так з’явилися темно-фіолетові томати, що містять навіть більше бетаніну, ніж червоний буряк.

Вчені стверджують, що ці фіолетові томати також абсолютно безпечні та цінні для харчування.

Landlord раніше розповідав, що китайські вчені синтезували крохмаль з вуглекислого газу.

Джерело: сайт університету

Владислава Михайленко, Landlord

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору