Ужгородка

Новини Закарпаття

Раді пропонують збільшити мито на імпорт агрохімії

Це може призвести до здорожчання більшості сільгосппродукції

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6149, який ініціює збільшення ставки ввізного мита для більшості засобів захисту рослин з 0% до 2%. Така ситуація може призвести до здорожчання більшості сільгосппродукції.

«Така уніфікація ставок ввізного мита призведе до спрощення процедури класифікації та прискорення митного оформлення товарів без здійснення лабораторних досліджень», — розповіли ініціатори законопроєкту.

На думку представників Європейської Бізнес Асоціації, таке рішення може вплинути на розвиток нечесної конкуренції на ринку ЗЗР, оскільки поставить частину міжнародних компаній у нерівне становище не лише до місцевих виробників, а й до міжнародних компаній-імпортерів ЗЗР, що ввозитимуть продукцію з країн-членів ЄС зі ставкою 0%.

Також за прогнозами компаній-членів асоціації, це стане причиною здорожчання виробництва більшості сільськогосподарських культур та, як результат, харчової продукції.

«І ця цифра може бути суттєво вищою, оскільки через світову енергетичну кризу уже з 2022 р. основні країни-виробники планують істотне підвищення відпускних цін на ЗЗР. Тому така законодавча ініціатива відіб’ється на кишені кожного українця», — наголосили в ЄБА.

Читайте: В Україні заблокована реєстрація пестицидів і агрохімікатів

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Наталія Софієнко

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору