Ужгородка

Новини Закарпаття

Виробництво молока усіх видів скоротилося на 5,8%

За 11 місяців промислові господарства виробили 2,52 млн т молока-сировини, що на 0,3% менше, ніж за відповідний період минулого року

За підсумками 11 місяців (станом на 1 грудня 2021 року) поточного року, виробництво молока усіх видів скоротилося на 5,8% — до 8,15 млн т. Про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.

«Найбільше просідання, за даними офіційної статистики, у присадибному секторі. Тим часом промисловий сектор демонструє стабільність і навіть зростання в короткостроковому порівнянні», — заявила аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Найбільш «молочні» області, за обсягом виробництва молока всіма категоріями господарств:

  • Полтавська — 639,6 тис. т,
  • Вінницька — 634,5 тис. т,
  • Хмельницька — 602,6 тис. т,
  • Житомирська — 454,3 тис. т.

«За 11 місяців промислові господарства виробили 2,52 млн т молока-сировини, що на 0,3% менше, ніж за відповідний період минулого року. А господарства населення — 5,63 млн т, що на 8,1% менше, ніж торік. Відтак, превалюючою причиною скорочення виробництва молока в Україні залишається стрімке скорочення поголів’я й обсягу виробництва в присадибному секторі. До кінця року істотних змін вже не передбачається, оскільки в грудні особливих структурних змін у виробництві зазвичай не відбувається», — наголошує аналітик.

До того ж у зв’язку з катастрофічним зростанням цін на енергоносії, зокрема на природний газ, молокопереробні підприємства опинились на межі зупинки виробничих потужностей.

«Стрімке зростання цін на газ з 1 січня 2022 року, загрожує зупинкою не лише окремим підприємствам-виробникам молокопродуктів, але й усій молочній галузі. Молокопереробні підприємства не в змозі перекрити „космічні“ тарифи на газ підвищенням відпускних цін на власну продукцію — адже купівельна спроможність населення знаходиться на низькому рівні. Крім того, торговельні мережі відмовляються перепідписувати нові договори, в яких передбачене значне зростання цін на молокопродукти», — наголосили у спілці.

Єдиний вихід в цьому випадку — скорочення виробництва продукції. Ряд молокозаводів вже скоротили закупівлі молоко-сировини у агрофірм.

Раніше Landlord повідомляв, що в Японії доведеться “знищити” велику кількість молока. 

Владислава Михайленко

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору