Ужгородка

Новини Закарпаття

2021 був найгіршим для молочної галузі за останні 6 років — Ярмак

У 2021 році виробники молока заробили на 14% менше, ніж у 2020 році

Економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак заявив, що 2021 рік був найгіршим для молочної галузі за останні 6 сезонів та одним з найневдаліших з точки зору прибутків. Гірші показники відзначалися лише в кризових 2015-2016 роках.

За його словами, у 2021 році виробники молока заробили на 14% менше, ніж у 2020 році та настільки ж менше, як в середньому за останні 5 сезонів до цього. Він вважає, що переробники підступно вчинили, знизивши ціни на молоко перед самим новим роком.

«Але я думаю, що в цьому винні не переробники, а виробники молока! Чому? Бо скільки років вони лише говорять про кооперацію для переробки, а реально не можуть запропонувати жодної альтернативи відверто слабкій галузі переробки молока України», — йдеться у повідомленні в Facebook.

Експерт зазначив, що старий менеджмент старих молочних заводів не зможе кардинально змінити галузь переробки молока. Відтак, поки виробники не створять власні кооперативні заводи з переробки, з сучасним обладнанням та якісним продуктом, нічого не зміниться.

«За нашими оцінками прибутковість виробництва молока в Україні падала значно швидше, ніж ефективність його виробництва і швидше приблизно в 5-7 разів, ніж прибутковість переробки молока, як ми рахуємо для себе як відношення оптових цін на готові біржові продукти до цін на сировину», — написав Ярмак у Facebook.

Зазначається, що світовий ринок молокопродуктів впевнено зростав. Білок і сир оновили рекорди, а жир молочний наблизився до рекордів. Але українські переробники навряд чи зможуть скористатися цим трендом, через заниження ціни виробникам на сировину. Тому, очікується, що показник УМІ — знову впаде в січні 2022 року й криза прибутковості молочного виробництва поглибиться.

Довідка. За підсумками 11 місяців (станом на 1 грудня 2021 року) поточного року, виробництво молока усіх видів скоротилося на 5,8% — до 8,15 млн т.

Найбільш «молочні» області, за обсягом виробництва молока всіма категоріями господарств:

  • Полтавська — 639,6 тис. т,
  • Вінницька — 634,5 тис. т,
  • Хмельницька — 602,6 тис. т,
  • Житомирська — 454,3 тис. т.

Раніше Landlord повідомляв, що в Японії доведеться “знищити” велику кількість молока. 

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору