Ужгородка

Новини Закарпаття

Поставки зерна з України ускладнюються, що викликає занепокоєння відносно продовольчої безпеки – Bloomberg

Ф’ючерси на пшеницю до кінця року становитимуть у середньому $11 або навіть більше за бушель, а кукурудзу – приблизно $7,75 за бушель, що на 30% більше, ніж на кінець 2021 року.

Напад рф на Україну спричинив падіння українського експорту на ринку зерна. Зо прогнозами експертів навіть переорієнтація з інших країн не зможе компенсувати втрати поставок з України, пише Bloomberg.

Без жодних ознак, що скорочення пропозиції скоро послабиться, Rabobank прогнозував у березні, що ф’ючерси на пшеницю до кінця року становитимуть у середньому $11 або більше за бушель, а кукурудзу – приблизно $7,75 за бушель або вище. Це на 30% більше, ніж на кінець 2021 року.

Україна не може поставити на світовий ринок, який оцінюється у $120 млрд,  рекордні осінні врожаї через війну проти рф. Україна є одним із найбільших у світі експортерів кукурудзи, пшениці та соняшникової олії, надходження яких значною мірою призупинено. Експорт зерна наразі обмежений до 500 000 тонн на місяць, у порівнянні з 5 мільйонами тонн до війни, втрати в $1,5 млрд, повідомляє міністерство сільського господарства країни. Врожаї з рф — найбільшого світового експортера пшениці — залишаються питання щодо доставки та оплати майбутніх вантажів, тим більш, що агресор хоче оплати в рублях.

Тож світові логістичні ланцюги змінюються. Наприклад, Індія, яка історично зберігала свої величезні врожаї пшениці для внутрішнього споживання, виходить на експортний ринок і продає рекордні обсяги в Азію.

Бразильський експорт пшениці за перші три місяці значно перевищив експорт за весь минулий рік. Американські вантажі кукурудзи прямують до Іспанії вперше за близько чотири роки. А Єгипет розглядає можливість обміну своїх добрив на румунське зерно та веде переговори про пшеницю з Аргентиною. Свої продажі вже наростила Австралії, яка є суттєвим експортером пшениці.

Водночас імпортери почали скасовувати обмеження, аби отримати зерно з інших джерел. Іспанія, другий найбільший покупець української кукурудзи, пом’якшила правила щодо пестицидів, щоб дозволити імпорт з Аргентини та Бразилії.

Нагадаємо, у березні 2022 року експорт українських товарів скоротився вдвічі, імпорт – більш ніж втричі. Особливо постраждав вивіз металів та сільськогосподарської продукції, водночас обсяг експорту низки товарів з глибоким переробленням практично не змінився у порівнянні з довоєнним часом.

Раніше Landlord повідомляв, що війна в Україні призведе до масштабної продовольчої кризи – ООН.

Також стало відомо, що Європейська комісія запропонувала встановити спеціальні торгові маршрути між Польщею та Україною. Товари повинні переміщатися якомога легше в обох напрямках, щоб зменшити вплив війни на ланцюжок поставок сільськогосподарської продукції.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору