Ужгородка

Новини Закарпаття

Українські аграрії просять розблокувати ЗЗР у портах Туреччині

Заблоковані препарати декількох найбільших виробників та постачальників ЗЗР. Йдеться про обсяг продукції для посівної площі у понад 3 млн га.

У морських портах Туреччини виявилися заблокованими препарати для захисту рослин, які прямували з-за кордону в Україну. Розблокування ЗЗР для українських агровиробників можливе на урядовому рівні. Про це ідеться у зверненні голови правління ГС “Український контроль аграрного захисту” Сергія Кузьменка до міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, повідомляє AgroPolit.com.

Компанії-імпортери та профільні асоціації звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України та намагаються спільно погодити із турецькою стороною.

Серед вантажів є дефіцитні грунтові гербіциди та сировина, необхідна для їхнього виготовлення.

Заблоковані препарати декількох найбільших виробників та постачальників ЗЗР. Йдеться про обсяг продукції для посівної площі у понад 3 млн га.

Оскільки вантажі знаходяться в Туреччині в статусі транзиту, для видачі вантажів вимагається змінити отримувача в коносаменті на турецьку компанію. Тобто “де юре” віддати право власності (коносамент) іншій компанії.

Сольський зазначив, що це є надзвичайно нетиповою вимогою та додає додаткових затримок у процесі оформлення вантажу.

“Представництва тих самих ліній в інших країнах, зокрема Румунії, таких вимог не мають та відвантажують на українську компанію-отримувача. Додатково, маємо ситуацію, коли вантаж з морського порту може забрати тільки турецька компанія-перевізник. Водночас турецькі перевізники не готові їхати в Україну”, – зазначив Сергій Кузьменко.

У зв’язку з цим ускладнюється процес із вивезення пестицидів із портів Туреччини.

Експерт також зауважив, що є питання, що попри відсутність дієвої процедури по роботі з транзитом імпорту в Україну, з 04 квітня лінії почнуть нараховувати штрафи за зберігання товару в портах.

“Просимо Вас терміново звернутися до офіційної влади Туреччини із проханням дозволити українським автоперевізникам забирати товар з МЛС в портах Туреччини у режимі транзит за спрощеною процедурою та дозволити залишити у коносаменті отримувачем української компанії, а також не нараховувати штрафи за зберігання пестицидів у портах Туреччини”, – резюмував Кузьменко.

Нагадаємо, Європейська комісія запропонувала встановити спеціальні торгові маршрути між Польщею та Україною. Товари повинні переміщатися якомога легше в обох напрямках, щоб зменшити вплив війни на ланцюжок поставок сільськогосподарської продукції.

Раніше Landlord повідомляв, що війна в Україні призведе до масштабної продовольчої кризи – ООН.

Анна Лиса 

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору