Ужгородка

Новини Закарпаття

Споживання соняшникової олії в Україні скоротиться на тлі міграції населення – аналітики

Наряду зі скороченням також буде відбуватися регіональне перерозподілення продовольчого споживання олії.

Через війну в Україні очікується скорочення внутрішнього споживання соняшникової олії, що може спостерігатись вже до кінця поточного сезону. Основна причина – міграція населення, повідомляє “АПК-Інформ”.

Згідно з оновленими даними ООН, на початок квітня Україну залишили 4,44 млн громадян. Водночас хоч масовий виїзд українців за кордон вже не спостерігається і навіть деяка частина людей повертається, внутрішня міграція зі східних областей у більш безпечні центральні та західні триває. Тобто, наряду зі скороченням також буде відбуватися регіональне перерозподілення продовольчого споживання олії.

За оцінками ІА “АПК-Інформ”, внутрішнє споживання олії в Україні за сезон в цілому може знизитися відносно попереднього МР на 13% і складе близько 400 тис. тонн.

Крім того, варто зазначити, що це вже друге, але більш значне скорочення внутрішнього споживання олії в Україні за останні 10 років.

Нагадаємо, експерти Strategie Grains прогнозують зупинку переробки та експорту олійних культур з України щонайменше на один місяць у зв’язку з військовим вторгненням рф до країни.

В цьому році попри те, що 5 млн га не можуть бути засіяними чи на них неможливо буде зібрати врожай, Україна може отримати зернових та олійних культур близько 63 млн т. з площі близько 20 млн га. При цьому, внутрішній ринок України споживає близько 30 млн т зернових та олійних культур щороку.

Раніше Landlord повідомляв, що росіяни намагаються зірвати посівну, обстрілюючи нафтобази.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору