Ужгородка

Новини Закарпаття

Україна у змозі  вчасно та в повному обсязі виплачувати пенсії – Гетманцев

Рівень сплати ЄСВ за цей період перевищує очікування з урахуванням війни, масової зовнішньої та внутрішньої міграції населення, падіння економіки на 30-50%.

За січень-квітень 2022 року сума доходів Пенсійного фонду України становила 171,8 млрд. грн., що на 7,7%, або на 12,3 млрд. грн. більше ніж за 4 місяці 2021 року. Водночас сума доходів від єдиного внеску, яка розподілена на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, перевищує показники відповідного періоду минулого року на 11,5 млрд. грн. У квітні доходи ПФУ на 400 млн. грн. більше ніж за аналогічний місяць минулого року, повідомляє народний депутат Данило Гетманцев.

У реальному вираженні відрахування впали, проте, все одно рівень сплати ЄСВ за цей період перевищує очікування з урахуванням війни, масової зовнішньої та внутрішньої міграції населення, падіння економіки на 30-50%.

Показники збору ЄСВ, серед інших факторів, показують високий рівень соціальної відповідальності бізнесу, який скорочує штати меншими темпами, ніж падає його ділова активність.

За словами Гетманцева, разом з витратами на оборону, виплата пенсій та інших соціальних трансфертів для підтримки громадян залишається одним із пріоритетів для розподілу публічних фінансів в умовах війни.

Виплати здійснюються відповідно до графіку та в повному обсязі, наскільки це фізично можливо в умовах війни.

Фінансування пенсій у травні вже розпочалося, лише за місяць на ці цілі буде направлено 49,1 млрд. грн.

З урахуванням індексації пенсій середня пенсія на 1 квітня 2022 р. становила 4 370 грн., збільшившись з початку року на 9,5% або на 378 грн.

Попри війну, у доларовому еквіваленті середня пенсія залишається вищою ніж рік тому (134 дол. за середньозваженим готівковим курсом у квітні 2021 р. проти 143 дол. у квітні 2022 році).

Нагадаємо, Кабінет міністрів готується до чергової хвилі скорочення видатків для консолідації коштів на потреби армії в умовах воєнного стану. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає ЕП.

Раніше уряд розширив перелік товарів критичного імпорту, включивши в нього необхідну аграріям с/г техніку, запчастини, обладнання для с/г робіт.

Уряд підтримав законопроєкт про дерегуляцію ведення бізнесу в Україні, яким пропонується на законодавчому рівні закріпити право на ведення господарської діяльності в період воєнного стану без оформлення дозволу, а шляхом подання декларації до відповідних органів влади.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору