Ужгородка

Новини Закарпаття

Уряд поширив дію програм доступних кредитів та доступного фінансового лізингу на великі агрокомпанії

Крім того, на період воєнного стану передбачена можливість отримання доступних кредитів суб’єктами господарювання державного сектору економіки

Кабінет міністрів України вніс зміни до попередніх рішень щодо надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва. Відповідна постанова №521 опублікована на офіційному урядовому сайті.

Як повідомляє міністерство фінансів України, документ було розроблено Мінфіном для створення єдиного підходу в застосуванні державних двох програм: «Доступні кредити 5-7-9%» і «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%», а також з метою розширення можливостей та суб’єктного ряду цих програм.

З початку повномасштабної російської агресії проти України до програми «Доступні кредити 5-7-9%» нагально вносилися зміни для її адаптації до викликів часу, забезпечення доступності кредитування більш широкого кола суб’єктів підприємництва та стимулювання галузей критичної інфраструктури в умовах дії воєнного стану, зокрема, для забезпечення посівної кампанії.

Останнє рішення уряду врегульовує термінологію раніше прийнятих постанов, пов’язаних із реалізацією вказаних державних програм, зокрема їх поширення на суб’єкти великого підприємництва та надання їм кредитної підтримки на основі портфельних гарантій.

Так, Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за договорами фінансового лізингу тепер поширюється на суб’єкти великого підприємництва, а саме передбачено:

  • фінансування суб’єктів підприємництва – с/г товаровиробників для провадження с/г діяльності на період воєнного стану на таких же умовах, як за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»;
  • фінансування суб’єктів підприємництва для забезпечення пасажирського та вантажного перевезення на період дії воєнного стану в Україні, компенсація винагороди за яким передбачається до рівня 0 % річних протягом воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення чи скасування, але не більше 1 року з дати договору фінансового лізингу, а після завершення цього періоду та до завершення строку договору фінансового лізингу – до рівня 5 % річних.

Читайте також: У Мінагрополітики уточнили Порядок бронювання військовозобов’язаних

Крім того, в Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва передбачена можливість участі у державній програмі «Доступні кредити «5-7-9%» суб’єктів господарювання державного сектора економіки, – застосування показника чистого доходу від реалізації замість показника розміру торгівельних площ для великих підприємств роздрібної торгівлі, яким передбачена можливість отримання кредитів у розмірі до 1 млрд грн.

Відповідні зміни внесені також у перелік позичальників, які можуть отримувати державні гарантії для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань, з урахуванням вимог Бюджетного кодексу України.

Нагадаємо, що Україна у квітні наростила експорт сільгосппродукції у п’ять разів.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору