Ужгородка

Новини Закарпаття

В Україні не вистачає пасік для повноцінного запилення

Попри те, що в Україні багато пасік, для повноцінного запилення їх не вистачає, до того ж дикі бджоли краще і продуктивніше запилюють рослини, оскільки для харчування їм потрібен саме пилок, а не нектар.

Через розорювання земель, урбанізацію та воєнні дії, в Україні стрімко скорочується чисельність комах-запилювачів. Кожна незапилена квітка — це втрата майбутнього врожаю, повідомив керівник ФГ “Широкоступ” Олександр Широкоступ, передає AgroTimes.

“Ми кілька років поспіль втілюємо досить незвичайний, але дуже важливий проєкт, обладнавши «мініготелі» для запилювачів… Для комах важливо організувати неперервний привабливий квітучий конвеєр, тому сіємо фацелію, буркун, люцерну, еспарцет, гірчицю. Вони квітують по черзі, забезпечуючи їжею комах усе літо. Також висадили павловнію. Цей невеликий клаптик приваблює надзвичайно велику кількість комах, серед яких багато диких запилювачів”, — зазначив експерт.

І додав, що для гніздування диких бджіл та ос обладнали шість будиночків. Це фактично непотрібні колоди, що є у будь-якому господарстві, в яких просвердлили отвори різного діаметру. Розмістили їх у каркас під деревинним накриттям — це і є “готель” для комах-запилювачів. Планується розширення будиночків.

За період роботи заказника в господарстві в рази збільшилася чисельність запилювачів та ентомофагів (комах, що поїдають шкідників, зокрема попелиць). Середня врожайність при цьому зросла на 10%, а на полях, що ближче до заказника, бувало і по 20%. Покращилась і якість, зокрема, наповненість і маса насінин соняшнику.

Попри те, що в Україні багато пасік, для повноцінного запилення їх не вистачає, до того ж дикі бджоли краще і продуктивніше запилюють рослини, оскільки для харчування їм потрібен саме пилок, а не нектар. А за нинішніх обставин це питання ще критичніше.

За словами Широкоступа, потрібно відновлювати чисельність диких запилювачів — бджіл та джмелів. Від цього виграють усі, адже збереження біорізноманіття по суті означає збереження життя.

“Краще запилимо рослини — більше отримаємо продукції, зможемо прогодувати більше людей. Це буде вигідно і людині, і природі”, — резюмував Олександр Широкоступ.

Довідка. Україна входить в ТОП світових експортерів меду — так, у 2021 році Україна зайняла 2 місце у світі серед найбільших країн-експортерів меду, серед яких також Китай, Аргентина, Індія та Бразилія.

Чим загрожує людству загибель бджіл?

Скорочення популяцій запилювачів загрожує катастрофічними наслідками для майбутнього нашого продовольства. Їх відсутність ставить під загрозу три чверті сільськогосподарських культур у світі, що залежать, принаймні частково, від запилення, включаючи яблука, авокадо, груші та гарбузи.

Для багатьох дрібних фермерських господарств, що займаються вирощуванням культур, яким необхідно запилення (наприклад, какао і кави), нестача запилювачів може означати падіння доходів і підвищення ризику голоду і неповноцінності харчування.

Нагадаємо, війна негативно впливає на українське бджільництво. У результаті агресії рф, завдано шкоди українському бджільництву — частина пасік зруйнована внаслідок обстрілів, на окупованих територіях деякі пасіки свідомо знищувались російськими військами.

Кабінет Міністрів ухвалив низку рішень, які полегшують доступ виробників сільгосппродукції до, зокрема, пального, пестицидів та агрохімікатів в умовах воєнного стану.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору