Ужгородка

Новини Закарпаття

У морських портах України заблоковано майже 70 суден, ми втрачаємо по $170 млн щодня

Блокування росією морських портів України уже призвело до різкого зростання цін на пшеницю, кукурудзу та соняшникову олію на світових ринках

Зараз у морських портах України заблоковано майже 70 суден, у тому числі 10 — в Одеському порту. Про це заявив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль під час спільної робочої поїздки із президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем до порту Одеси, інформує Урядовий портал.

За словами українського урядовця, переважна кількість кораблів — балкери та судна для перевезення генеральних вантажів.

“Заблоковано 90 млн тонн аграрної продукції, які Україна планувала постачати до країн Африки, Азії та Європи”, — сказав Шмигаль.

Він зазначив, що частину запасів вдалося вивезти автотранспортом і залізницею, інші ж — стоять під обстрілами або захоплені російськими військовими.

Шмигаль заявив також, що через заблоковані порти Україна втрачає 170 млн доларів щодня, а експортні можливості нашої країни впали більш ніж на половину.

“Блокування росією морських портів України уже призвело до різкого зростання цін на пшеницю, кукурудзу та соняшникову олію на світових ринках. І попри наміри агресора створити у світі продовольчу кризу, ми разом маємо зробити все, щоб не допустити голоду в окремих країнах”, — підкреслив Шмигаль.

Очільник Уряду зазначив, що сьогодні кремль намагається дезінформувати світове суспільство, аби зняти із себе санкції. За його словами, провина у продовольчій кризі лежить лише на росії.

Фото: КМУ

“Саме зараз в Одесі заблоковано мільйони тонн харчових товарів. А це потенційно означає драматичну ситуацію для багатьох країн світу. Особливо це стосується країн, що розвиваються. І всю відповідальність за цю ситуацію несе росія”, — сказав Шарль Мішель.

Президент Європейської Ради запевнив, що ЄС зробить усе можливе зі свого боку, щоб розв’язати проблему продовольчої катастрофи у світі.

Нагадаємо, міністерка з питань економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце заявила, що посуха, пандемія коронавірусу та російська війна в Україні можуть викликати у світі “найсильніший з часів Другої світової війни” голод.

Якщо українські чорноморські порти не будуть розблоковані найближчим часом, у липні на світовому продовольчому ринку почнеться справжня паніка.

Нині найбільша проблема сільгоспвиробників – неможливість вивезення збіжжя. Оскільки зерно не відвантажується, немає фінансових надходжень, тож аграрії опинилися в ситуації недостатнього фінансування.

Наталія Марченко

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору