Ужгородка

Новини Закарпаття

Ринок Європи поки недоступний для молочної галузі з України

Канали транзиту через Європу, про які так кажуть чиновники, у молочному експорті й досі майже не працюють, заявив Василь Вінтоняк

Українська молочна галузь позбавлена майже всіх каналів експорту до Європи. Про це заявив директор “Інфагро” Василь Вінтоняк.

За його словами, канали транзиту через Європу, про які так кажуть чиновники, у молочному експорті й досі майже не працюють. Можуть трішки заробляти хіба що компанії з правом експорту до країн ЄС.

Також Вінтоняк відмітив, що всупереч складнощам, розглядаються різні варіанти налагодження перевезень, котрі обіцяють розв’язати проблему постачання.

“З одного боку, напрацьовується механізм логістики через румунські порти, котрі обіцяють організувати потяги з контейнерами з Польщі. Транспортники також працюють над схемою постачання через ліцензійні склади у Польщі та, можливо, у Литві. Але всі ці схеми експорту істотно дорожчі за звичну раніше логістику з наших портів у Чорному морі”, — констатує Василь Вінтоняк.

Вінтоняк зазначив, що на зростання ціни молочної продукти впливає підвищення сировини та збільшення випуску молочної продукції, тому виробники мають змогу продавати за значно вищою собівартістю.

Читайте також: Виробникам молока зменшать вимоги щодо продукції

“Пропозиція сировини зростає, випуск молокопродуктів збільшується. Про це свідчить також зростання цін на молоко. Тож виробники молока мають змогу продавати свою продукцію навіть за значного збільшення собівартості. Але й виробники молокопродуктів також підіймають ціни, що нині не найкраще явище”, — додає експерт.

Крім того, Комітет аграрної та земельної політики Верховної Ради України у Facebook повідомив, що орієнтовно 70% молокопереробних підприємств налагодили своє виробництво та відновили схеми продажу. Основними каналами продажу являються супермаркети та власні точки на ринку.

За квітень загальний імпорт молочних продуктів склав 3326 тонн, це на 62% менше ніж в аналогічний період минулого року.

Раніше Landlord повідомляв, що через війну в Україні ростуть світові ціни на молоко.

Катерина Марковська

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору